Krievijas vadošā partija "Vienotā Krieva" pievienojas kritikai par Maskavas mēra Jurija Lužkova lēmumu Otrā pasaules kara uzvaras dienas svētkos, 9.maijā izrotāt galvaspilsētu ar Staļina portretiem, ziņo BBC.

"Lužkovam jāpārskata savs lēmums. Viņš nav vēsturnieks, bet gan pilsētas galva," žurnālistiem paziņojis partijas vadītājs Boriss Grizlovs. "Staļins vainojams vairāku miljonu cilvēku bojāejā. Vismaz mūsu partija piedalīsies demonstrācijā ne ar šo plakātu," piebildis Grizlovs.

Partijas prezidija priekšsēdētājs Vjačeslavs Volodins norādījis, ka, vērtējot kara beigas, var teikt, ka nevis Staļins ir uzvarētājs, bet gan tauta ir uzvarētājs. "Un Staļina neviennozīmīgu lomu mūsu vēsture ar plakātu neizlabosi," paudis Volodins.

Lužkovs iepriekš paziņojis, ka nav pieļaujama Staļina vārda svītrošana no fašisma sagrāves vēstures. Viņš uzsvēris, ka nav Staļina cienītājs, taču augsti vērtē objektivitāti vēsturisko personu vērtēšanā. Par spīti masu mediju, cilvēktiesību aizstāvju un citu organizāciju kritikai, viņš sola, ka pilsētas vara savu lēmumu nemainīs un Staļina portreti ielās būs. Viņš gan uzsvēris, ka tie būs tikai desmit no 2000 plakātu.

Jau ziņots, ka Plakātu plāns izraisījis sašutumu liberāļu un cilvēktiesību aktīvistu vidū, un to kritizē pat valdošās partijas "Vienotā Krievija" augstas amatpersonas, kuras parasti ir lojālas Kremlim.

Staļinu, kurš valdīja Padomju Savienībā gandrīz 30 gadus līdz savai nāvei 1953.gadā, vaino miljoniem cilvēku nāvē brutālajās GULAG cietumu nometnēs un lauksaimniecības piespiedu kolektivizācijā.

Tomēr daudzi krievi viņu joprojām dievina, lielākoties par viņa lomu Padomju Savienības uzvarā pār nacistisko Vāciju 1945.gadā pēc smagā kara, kurā gāja bojā miljoniem padomju cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!