ASV Arizonas štatā gatavojas izpildīt nāvessodus, izmantojot gāzes kameru un ciānūdeņradi – vielu, ko masveida slepkavībām koncentrācijas nometnēs izmantoja nacisti, vēsta portāls "The Guardian".

"The Guardian" iegūtie dokumenti liecina, ka Arizonas cietumu departaments par vairāk nekā 2000 dolāru iegādājies sastāvdaļas cianīda gāzes iegūšanai. Decembrī par 1530 dolāriem nopirkta kālija cianīda brikete.

Tāpat iepirktas nātrija hidroksīda granulas un sērskābe, ko var izmantot nāvējošas gāzes radīšanai. Departaments iegādājies arī lielu daudzumu pentobarbitāla, ko izmanto nāvējošajās injekcijās.

Ir arī atjaunota vēl 1949. gadā būvēta gāzes kamera Florensas cietumā, kas nav lietota pēdējos 22 gadus. Kameras hermētiskums pārbaudīts ar dūmu granātu. Gāzes kamera uzbūvēta telpā, kas iepriekš izmantota nāvessodam pakarot. ASV no šīs nogalēšanas metodes atteicās 20. gadsimta trīsdesmitajos gados (atsevišķos štatos vēlāk atjaunots).

Pēdējais ieslodzītais šajā kamerā ar nāvi sodīts 1999. gada martā. Valters Lagrands tika notiesāts par bankas aplaupīšanu un slepkavību 1982. gadā. Taču nāvessods nenoritēja tik gludi kā iecerēts. Pēc tam, kad traukā ar sērskābi zem sodāmā krēsla iekrita nātrija cianīda granulas, izraisot reakciju ar indīgas gāzes rašanos, Lagrands nenomira uzreiz, bet gan liecinieku, radinieku un noslepkavotā bankas darbinieka tuvinieku acu priekšā mocījās vēl 18 minūtes.

Kopš tā laika šī metode Arizonā vairs nav izmantota, bet šajā pašā kamerā tika izpildīti nāvessodi ar injekciju. Taču arī šī metode ne vienmēr ir droša. 2014. gadā par savas draudzenes un viņa tēva slepkavību notiesātais Džozefs Vudu pēc 15 kārtīgas nomierinošā līdzekļa midazolāma un opioīdu pretsāpju līdzekļa hidromorfona maisījuma saņemšanas mira vairāk nekā divas stundas.

Šajā laikā viņa advokāts paspēja noorganizēt ārkārtas tiesas sēdi ar lūgumu par apžēlošanu, tomēr Vudu mira līdz lēmuma pieņemšanai.

Opioīdu un trankvilizatoru maisījums, ko injicēja Vudam, bija eksperimentāls un tika pielietots pirmo reizi.

Šādi eksperimentēt ASV cietumus piespieda pentobarbitāla – galvenās nāvējošo injekciju sastāvdaļas – deficīts. Lielāka daļa šīs un radniecīgo vielu ražotāji atrodas ārpus ASV un cilvēktiesību aktīvistu spiediena dēļ Eiropas valstis ir atteikušās pārdot šo vielu nāvessodu izpildei.

Taču "The Guardian" noskaidrojis, ka Arizonai kaut kādā veidā tagad izdevies iegādāties pentobarbitālu par 1,5 miljoniem dolāru. Iepirkuma dokumentos gan nav uzrādīts piegādātājs un pats preparāts piegādāts kolbās un kastēs bez uzrakstiem. "The Guardian" neizslēdz iespēju, ka cietuma vadība vielu nopirkusi par paaugstinātu cenu un nelegāli.

ASV ir viena no 54 pasaules valstīm, kas nav atteikusies no nāvessoda, tomēr vērojamas atšķirības pa štatiem – daļā štatu nāvessodi nenotiek, bet citi tos turpina praktizēt.

2020. gada decembrī nāvessoda izpildi ASV cietumos gaidīja 2,5 tūkstoši ieslodzīto. Izplatītākā nāvessoda metode ASV ir nāvējošā injekcija, bet ir štati, kur pastāv iespēja izvēlēties arī gāzes kameru, elektrisko krēslu vai nošaušanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!