Foto: Reuters/Scanpix/LETA

16 ASV štatu koalīcija tiesā iesūdzējusi prezidenta Donalda Trampa administrāciju saistībā ar tās lēmumu izsludināt ārkārtas stāvokli, lai iegūtu finansējumu sienas būvniecībai uz ASV-Meksikas robežas, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Kalifornijas štata ģenerālprokurors Ksavjērs Besera izteicās, ka uzsāks tiesas darbus pret Trampu, lai "apturētu prezidenta varas ļaunprātīgu izmantošanu".

Kalifornijas gubernators Gavins Ņūsoms prezidenta lēmumu nosauca par "politisku teātri", savukārt Ņujorkas štata ģenerālprokure Letitija Džeimsa solīja ārkārtas stāvokļa izsludināšanu apstrīdēt ar visiem pieejamajiem juridiskajiem līdzekļiem, vēsta medijs.

16 štati, kas iesnieguši tiesas prasību ir: Kalifornija, Kolorado, Konektikuta, Havajas, Delavēra, Ilonoisa, Meina, Mērilenda, Minesota, Nevada, Ņūdžersija, Ņūmeksika, Ņujorka, Oregona, Virdžīnija un Mičigana.

Štati apgalvo, ka Trampa lēmums izsludināt ārkārtas stāvokli robežmūra finansējuma iegūšanai tiem izmaksātu miljoniem dolāru, negatīvi ietekmējot to ekonomisko stāvokli.

Piektdien Tramps izsludināja ārkārtas stāvokli, lai iegūtu finansējumu robežmūra būvniecībai. Sienas būvniecība uz ASV-Meksikas robežas bija viens no viņa galvenajiem priekšvēlēšanu solījumiem. Trampa administrācija, izsludinot ārkārtas stāvokli, robežmūrim cer novirzīt līdzekļus aptuveni 6,7 miljardu ASV dolāru apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!