Foto: AFP/Scanpix/LETA

Zinātnieki atklājuši, ka Krievijas teritoriālajos ūdeņos Arktikas austrumos metāns izdalās līdz šim nepieredzētos apjomos, vēsta "The Moscow Times".

Aptuveni 80 Krievijas, Ķīnas un Zviedrijas pētnieki, kuri bija devušies pētīt šo fenomenu, bijuši pārsteigti ieraudzīt, ka vietām okeāna ūdens burtiski burbuļo, metānam izplūstot atmosfērā.

Austrumsibīrijas jūrā metāna noplūde fiksēta un izmērīta un Tomskas Politehniskās universitāte paziņojusi, ka līdzīga apjoma fenomeni līdz šim vēl nav bijuši fiksēti. Apkārtnē metāna daudzums gaisā deviņkārt pārsniedzis vidējo koncentrāciju pasaulē.

"Šis ir visu laiku spēcīgākais gāzes izvirdums, kādu esmu redzējis. Neviens neko tādu līdz šim nav fiksējis," medijam atklājis Tomskas universitātes profesors Igors Semiļetovs.

Pirms dažiem gadiem medijs "Syberian Times" ziņoja par vietējo zinātnieku bažām, ka klimata sasilšanas ietekmē, kūstot mūžīgajam sasalumam, tiek atbrīvotas tajā ieslēgtās gāzes.

"Syberian Times" publicēja video, kurā zinātnieki Aleksandrs Sokolovs un Dorotija Ēriha izpēta zāles un sūnu apaugušu laukumu Belijas salā Jamalas Ņencu autonomajā apvidū, zem kura izveidojies gāzes burbulis. Tas plīst, kad Sokolovs pārdur augsnes segumu ar zābaku. Zinātnieki novērojuši, ka, burbulim plīstot, izdalījies metāns un ogļskābā gāze.

Kopš tā laika internetā parādījies liels skaits video, kurā cilvēki aizdedzina no aizsalušām ūdenstilpēm nākošo metānu. Vairums video uzņemti Sibīrijā, bet ir arī Norvēģijā nofilmēti kadri.

Daudzi zinātnieki jau iepriekš izteikuši bažas, ka no Arktikas atbrīvotais metāns varētu vēl paātrināt globālo sasilšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!