Foto: Reuters/Scanpix
1959.gadā Amerikas glaciologs (glacioloģija – zinātne, kas pētī apledojumus) Pols T. Vokers noglabāja savu vēstījumu, paslēptu pudelē, zem akmeņu grēdas Vardhuntas salā, vistālāk uz Ziemeļiem esošajā Kanādas Arktikas daļā. 54 gadus vēlāk, pētniekus, kuri bija devušies pētīt mikrobus attālajā salā, samulsināja Vokera vēstījums, vēsta ārvalstu mediji.

Vēstījumā, kas bija novietots zem cilvēku veidota akmeņu krāvuma, lasāms: "Tiem, uz kuriem tas attiecas: Šis un līdzīgs 21,3 pēdas augsts krāvums uz rietumiem, tika sakrauti 1959.gada 10.jūlijā. Attālums starp šo krāvumu un šļūdoņa malu, aptuveni četras pēdas no akmens grīdas, ir 168,3 pēdas. Ikviens, kas riskē iet šo ceļu, ir aicināts vēlreiz nomērīt šo attālumu un sūtīt informāciju Polam T. Vokeram, ģeoloģijas departaments, Ohaio Universitāte. Kolumbija 10. Ohaio, ASV un misteram Albertam P. Krerijam, Kembridžas Gaisa spēku pētījumu centrs, Leonstrīta 11, Bostona, Masačūsetsa, ASV. Liels paldies jums".

Vokeram vēstījuma atstāšanas brīdī bija 25 gadi un viņš Arktikas ekspedīcijas laikā piedzīvoja trieku - tika paralizēts. Viņš nomira savu vecāku mājās Pasadenā.

"Mēs lasījām dažus no viņa pēdējiem vārdiem," atzinis Kvebekas Lavalas Universitātes Ziemeļu studiju centra vadītājs Vorviks F. Vincents, kurš bija arī viens no pētniekiem, kas atrada vēstījumu, ziņu "Los Angeles Times".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!