Foto: F64

Cietumos Krievijas teritorijā ir ieslodzīti apmēram 7000 Ukrainas pilsoņu, kuru vidū ir gan tādi, kas notiesāti kriminālapsūdzībās, gan politieslodzītie, atsaucoties uz Ukrainas ārlietu viceministra Vadima Pristaiko teikto, vēstīja ziņu aģentūra UNIAN.

"Lai saprastu tā apmēru, jums ir jāapzinās, ka Krievijas cietumos ir apmēram 7000 Ukrainas pilsoņu. Tie ir Ukrainas pilsoņi, kurus Ukrainas Ārlietu ministrija aizsargā, ikvienu no viņiem," Pristako teica žurnālistiem Austrijas goda konsulāta atklāšanā.

Viņš uzsvēra, ka notiek nepārtrauktas sarunas, lai panāktu par politieslodzītajiem uzskatīto Ukrainas pilsoņu atbrīvošanu no Krievijas cietumiem.

Ukrainas ārlietu ministra vietnieks norādīja, ka Ukrainas militārās pilotes un parlamenta deputātes Nadijas Savčenko, kura no gandrīz divus gadus ilgušas nebrīves Krievijā trešdien atgriezās Ukrainā, jo tika apmainīta pret diviem Krievijas karavīriem, situācija bija īpaši sarežģīta, tādēļ sarunās iesaistījās abu valstu prezidenti.

Viņš piebilda, ka pēdējā laikā politieslodzīto Ukrainas pilsoņu Krievijas cietumos kļuvis vairāk, jo par tādiem ir uzskatāmi arī Krimas tatāri. Ukrainas rīcībā ir informācija par apmēram 15 politisku motīvu dēļ Krievijas cietumos ieslodzītiem Krimas tatāriem.

Ukrainas pilsoņiem Staņislavam Kļiham un Nikolajam Karpjukam Čečenijas Augstākā tiesa ceturtdien piesprieda attiecīgi 22,5 un 20 gadu cietumsodu stingra režīma kolonijā apsūdzības par "dalību bandā", slepkavību un mudināšanu uz Krievijas karavīru slepkavību pirmā Čečenijas kara laikā.

Pristaiko norādīja, ka arī par viņu atbrīvošanu notiek līdzīgas sarunas kā Savčenko gadījumā, bet atteicās sniegt detalizētāku informāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!