Foto: EPA/LETA

Armēnija brīdinājusi Azerbaidžānu, ka ir gatava karam saistībā ar saspīlējumu abu valstu vidū par to, ka tās prezidents Ilhams Alijevs apžēlojis Azerbaidžānas virsnieku, kuram Ungārijā bija piespriests mūža ieslodzījums par Armēnijas virsnieka nogalināšanu un kuru Ungārija bija izdevusi Azerbaidžānai, lai viņš sodu izciestu dzimtenē.

"Mēs nevēlamies karu, bet, ja būs vajadzīgs, mēs cīnīsimies un uzvarēsim. Mēs nebaidāmies no slepkavām pat tad, ja viņus aizsargā valsts vadītājs," teikts Armēnijas prezidenta Serža Sargsjana paziņojumā, kas izplatīts svētdienas vakarā.

Sergsjans norādīja, ka Azerbaidžāna ir brīdināta. Viņš Azerbaidžānu nodēvēja par vietu, kur "katrs bastards, kas nogalinājis, tiek atbrīvots ar nelikumīgiem rīkojumiem un tiek publiski slavināts tikai tādēļ, ka nogalinājis armēņus".

Ungārija izteica protestu Azerbaidžānai saistībā ar notikušo. "Ungārija šādu rīcību uzskata par nepieņemamu un nosoda Ramila Safarova atbrīvošanu," Azerbaidžānas vēstniekam Vilajatam Gulijevam, kurš tika izsaukts uz Ungārijas Ārlietu ministriju, teicis ministrijas valsts sekretārs Žolts Nemets.

Jau vēstīts, ka Armēnija piektdien paziņoja, ka saistībā ar virsnieka izdošanu pārtrauc diplomātiskās attiecības ar Ungāriju.

Budapeštas apgabaltiesa 2006.gada 13.aprīlī atzina, ka Ramils Safarovs 2004.gada 29.februārī nogalinājis Gurgenu Markarjanu ar iepriekšēju nodomu, tīši un īpaši nežēlīgi, gandrīz viņam nocērtot galvu, kamēr viņš gulēja. Par to tiesa Safarovam piesprieda mūža ieslodzījumu. Safarovs tika atzīts par vainīgu arī nodomā nogalināt citu armēni, tomēr šo slepkavību viņam neizdevās īstenot, jo armēni izglāba lietuviešu virsnieks.

Slepkava un viņa upuris apmeklēja angļu valodas kursus, kas tika rīkoti NATO programmā "Partnerattiecības mieram". Armēnija un Azerbaidžāna ir šīs programmas dalībnieces. Safarova advokāti apgalvoja, ka viņam bijusi psiholoģiskā trauma, jo kāds viņa radinieks gājis bojā Karabahas konfliktā, bet Margarjans esot apvainojis Azerbaidžānu.

Piektdien Ungārija izdeva Safarovu Azerbaidžānai, lai viņš turpinātu izciest sodu dzimtenē. Tūlīt pēc ierašanās Azerbaidžānā tās prezidents Alijevs Safarovu apžēloja.

Ungārija sestdien paziņoja, ka Azerbaidžānas Tieslietu ministrija bija solījusi, ka Safarovam piespriestais mūža ieslodzījums netiks mainīts.

Savukārt Azerbaidžāna atjaunoja Safarovu valsts militārajā dienestā un paaugstināja viņu līdz majora pakāpei.

Armēnijas galvaspilsētā Erevānā kopš piektdienas pie Ungārijas vēstniecības notiek protesta akcijas.

Armēnija un Azerbaidžāna 90.gadu sākumā karoja par Kalnu Karabahu – Azerbaidžānas apgabalu, kuru apdzīvo galvenokārt armēņi. Šajā karā gāja bojā apmēram 30 tūkstoši cilvēku un gandrīz miljons civiliedzīvotāju abās pusēs kļuva par bēgļiem. Kopš 1994.gada, kad tika pasludināts pamiers, Armēnija ir okupējusi lielāko daļu Kalnu Karabahas un dažus Azerbaidžānas rajonus starp šo apgabalu un Armēniju.

Kalnu Karabaha 1992.gadā pasludināja neatkarību no Azerbaidžānas. Šī starptautiski neatzītā republika pastāv ar Armēnijas militāro atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!