Foto: Publicitātes foto

Armēnijas prezidents Seržs Sargsjans ceturtdien paziņojis, ka viņš no Turcijas sagaida "spēcīgāku paziņojumu" saistībā ar 1915.gada masu slepkavībām, lai atjaunotu atsalušās attiecības.

Retā intervijā, kuru Sargsjans sniedza Turcijas televīzijai, Armēnijas prezidents izteica cerību, ka Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans "24.aprīlī sūtīs spēcīgāku vēsti un attiecības varēs normalizēties".

Sargsjans uzskata, ka Turcijai ir "morāls pienākums" atzīt masu nogalināšanu, kuru Osmaņu spēki pastrādāja Pirmā pasaules kara laikā.

"Tas ir skaidrs, ka samierināšanās abu tautu starpā notiks tad, kad Turcija atzīs genocīdu," Armēnijas prezidents sacīja "CNN-Turk".

Turcijas premjerministrs Ahmets Davutoglu pirmdien sacīja, ka viņa valsts "dala ciešanas" ar laikā no 1915. līdz 1917.gadam nogalināto armēņu pēctečiem, un izteica līdzjūtību.

Gadu iepriekš Erdogans 24.aprīļa atceres pasākumos izteica līdzīgu vēsti.

Turcija vienmēr ir nikni noraidījusi apzīmējumu "genocīds" un uzskata, ka kara laika haosā simtiem tūkstoši cilvēku tika nogalināti abās pusēs.

Sargsjans norādījis, ka viņš ir gatavs ratificēt vienošanos par attiecību normalizāciju, kas tika noslēgta Ankarā 2009.gadā, ja Turcija darīs to pašu.

Genocīda jautājuma un Armēnijas konflikta ar Azerbaidžānu Kalnu Karabahas dēļ abu valstu robeža joprojām ir slēgta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!