Foto: AFP/Scanpix/LETA

Armēnijas prezidents Nikols Pašinjans ceturtdien apsūdzējis armiju apvērsuma mēģinājumā, un Erevānas ielās izgājuši tūkstošiem viņa atbalstītāju.

Armēnijas bruņoto spēku Ģenerālštābs ceturtdien pieprasījis valdības un premjera atkāpšanos. Arī opozīcija aicinājusi Pašinjanu atkāpties, lai izvairītos no asins izliešanas vai pat pilsoņkara.

Prezidents Armens Sakisjans paziņojis, ka viņš sper steidzamus soļus, lai atrisinātu krīzi, un aicinājis visas iesaistītās puses "izrādīt savaldību un veselo saprātu".

Spiediens pret Pašinjanu pieaudzis kopš sakāves karā ar Azerbaidžānu par strīdus teritorijām ap Kalnu Karabahu, taču viņš līdz šim ignorējis atkārtotās prasības atkāpties. Līdz šim ģenerālštābs visumā izrādīja viņam atbalstu, taču, reaģējot uz ģenerālštāba priekšnieka vietnieka Tigrana Hačatrjana atbrīvošanu no amata, tagad arī armija pieslējusies prasībām premjeram atstāt amatu.

Kā teikts armijas paziņojumā, Hačatrjans atlaists "pēc netālredzīgiem un nepamatotiem iemesliem, neņemot vērā Armēnijas nacionālās un valstiskās intereses, balstoties tikai uz personīgām un ambiciozām jūtām". Kā norāda armijas vadība, Pašinjans un valdība vairs "nav spējīgi pieņemt adekvātus lēmumus krīzes un armēņu tautai liktenīgā situācijā".

Premjers uz to reaģējis, apsūdzot augstākos armijas komandierus apvērsuma mēģinājumā un atcēlis no amata ģenerālštāba priekšnieku Oniku Gasparjanu. Tūkstošiem valdības vadītāja atbalstītāju pievienojās viņam gājienā caur Erevānas centru, skandējot: "Nikols premjerministrs".

Caur megafonu uzrunājot savus atbalstītājus, premjers aicināja saglabāt mieru, kamēr valdības ēkas ielenkusi policija. "Situācija ir saspringta, taču mums jābūt vienisprātis, ka sadursmes nedrīkst notikt," uzsvēra Pašinjans, kuru gājiena laikā līdz ar ministriem pavadīja arī sieva un meitas. Viņš norādīja, ka situācija valstī tiekot kontrolēta un ka armijas prasības esot "emocionāla reakcija" uz Hčatrjana atcelšanu no amata.

Hačatrjans iepriekš bija izsmējis Pašinjana izteikumus, ka kara laikā ar Azerbaidžānu Krievijas piegādātās raķetes "Iskander" nav spējušas trāpīt mērķī.

Tikmēr opozīcija aicinājusi Pašinjanu piekāpties armijas prasībām. "Mēs aicinām Nikolu Pašinjanu nevest valsti pretī pilsoņkaram un izvairīties no asins izliešanas. Pašinjanam ir pēdējā iespēja izvairīties no nemieriem," teikts paziņojumā, kuru izplatījusi lielākā opozīcijas partija "Plaukstošā Armēnija". "Plaukstošā Armēnija" kopā ar otru opozīcijas partiju "Apgaismotā Armēnija" pieprasījušas sasaukt parlamenta ārkārtas sēdi.

Arī bijušais prezidents Roberts Kočarjans izteicies, ka Pašinjanam vajadzētu atkāpties. "Varai, kas zaudējusi karā un atdevusi mūsu zemes, ir jāaiziet," ceturtdien norādījis Kočarjans, kas prezidenta amatā atradās no 1998. līdz 2008. gadam.

Tikmēr Armēnijas pareizticīgā baznīca, kurai valstī ir liela ietekme, aicinājusi visas puses "mūsu tēvijas un tautas labā" sēsties pie sarunu galda, lai atrastu krīzes risinājumu.

Satraukumu par notiekošo paudusi arī Armēnijas sabiedrotā Krievija.

Savukārt Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušoglu stingri nosodījis "apvērsuma mēģinājumu" Armēnijā. "Mēs esam kategoriski pret apvērsumiem un apvērsuma mēģinājumiem jebkur pasaulē," teikts Čavušoglu paziņojumā.

9. novembrī noslēgto pamiera vienošanos, ar kuru tika izbeigta karadarbība Kalnu Karabahā un kuras rezultātā Azerbaidžāna atguva kontroli pār vairākiem rajoniem, kas ietver šo strīdus teritoriju, daudzi armēņi uztvēruši kā nacionālu pazemojumu. Taču Pašinjans norādījis, ka viņam nav bijis citas izvēles un ka atteikšanās no pamiera būtu nesusi Armēnijai vēl lielākus zaudējumus.

Naktī, kad tika parakstīta vienošanās, Erevānā izcēlās stihiski protesti, kuru dalībnieki izdemolēja valdības un parlamenta ēkas.

Pašinjana pretinieki pēc tam regulāri turpinājuši savas protesta akcijas, taču premjers atteicies piekāpties prasībām demisionēt un izsludināt pirmstermiņa vēlēšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!