Foto: AP/Scanpix/LETA

Armēnijas policija noliegusi ziņas, ka aizturēts opozīcijas līderis Nikols Pašinjans, skaidrojot, ka viņš vienkārši "piespiedu kārtā aizvests prom" no protestu vietas Erevānā.

"Neraugoties uz vairākkārtējiem aicinājumiem apturēt nelikumīgos protestus, Pašinjans turpināja vadīt demonstrāciju", teikts policijas izplatītajā paziņojumā. Tajā norādīts, ka projām aizvesti vēl divi opozīcijas deputāti.

Kā ziņots, par Pašinjana aizturēšanu žurnālistiem pastāstīja opozīcijas deputāts Sasuns Mikaeljans. Tobrīd tika ziņots, ka arī viņu pašu tūlīt pēc tam aizturējusi policija. Iepriekš mediji ziņoja, ka Armēnijas premjerministrs Seržs Sargsjans pārtraucis sarunas ar Pašinjanu, apsūdzot viņu valsts šantažēšanā, bet Erevānā sākušās sadursmes starp policiju un protestētājiem.

Svētdien priekšpusdienā premjers tikās ar Pašinjanu Erevānas viesnīcā "Marriott Armenia", bet šī tikšanās ilga tikai pāris minūtes. Sargsjans devās projām, paziņojot, ka opozīcijas partijai "Jelk", kas vēlēšanās ieguvusi 7-8%, "nav tiesību runāt tautas vārdā un šantažēt valsti". Dienu pirms tam Sargsjans aicināja Pašinjanu nekavējoties sākt sarunas, bet opozīcijas līderis paziņoja, ka ir gatavs apspriest tikai Sargsjana aiziešanas nosacījumus.

Kā ziņots, Armēnijas parlaments otrdien apstiprināja 63 gadus veco Sargsjanu premjera amatā, neskatoties uz plašajiem protestiem, kas notiek kopš pagājušās piektdienas. Konstitucionālās reformas rezultātā Armēnijā prezidentālā pārvalde nomainīta ar parlamentāro, un vara turpmāk būs koncentrēta premjera rokās.

Opozīcija protestēja pret konstitūcijas grozījumiem, kas tika apstiprināti 2015. gadā notikušajā referendumā, jo uzskata, ka to mērķis ir saglabāt Sargsjana un viņa vadītās Republikāņu partijas varu pēc viņa prezidentūras beigām.

Sargsjana otrais un pēdējais termiņš prezidenta amatā beidzās pagājušajā nedēļā, un viņu valsts galvas krēslā nomainījis Armens Sargsjans, kas gan, neskatoties uz uzvārdu sakritību, nav saistīts ar bijušo prezidentu kādām radniecības saitēm.

"Jelk" līderis Nikols Pašinjans ir aicinājis tautu uz "miermīlīgu samta revolūciju", paziņojot, ka protestu kustības mērķis ir panākt līderu maiņu Armēnijā ar pilsoniskās nepakļaušanās palīdzību. Taču analītiķi uzskata, ka opozīcijai pagaidām trūkst resursu, lai panāktu premjerministra atkāpšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!