Foto: AFP/Scanpix/LETA
Armēnijas premjerministrs Nikols Pašinjans (attēlā centrā) trešdien atstādinājis sešus ministrus, reaģējot uz deputātu pretestību pirmstermiņa vēlēšanu sarīkošanai.

Tostarp atlaisti enerģētikas, lauksaimniecības un transporta ministri.

Pašinjanam, kuru parlaments maijā apstiprināja premjera amatā pēc vairākas nedēļas ilgiem tautas protestiem, ir nesaskaņas ar parlamenta deputātu vairākumu, kas ir bijušā prezidenta Serža Sargsjana sabiedrotie.

43 gadus vecajam Pašinjanam ir nodoms šogad sarīkot parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas, lai vājinātu Sargsjana ietekmi, bet viņa pretinieki rada šķēršļus šim nodomam. Kārtējās parlamenta vēlēšanas ir paredzētas tikai 2022. gadā.

Serža Sargsjana otrais un pēdējais prezidentūras termiņš beidzās aprīlī. Viņa mēģinājums palikt pie varas, stājoties premjerministra amatā, izprovocēja protestus, kas pārauga plašākās demonstrācijās pret valdošo Republikāņu partiju. Pakļaujoties protestētāju spiedienam, Sargsjans atkāpās no jauniegūtā premjera amata.

Parlaments otrdien pieņēma likumprojektu, kas apgrūtina parlamenta atlaišanu un pirmstermiņa vēlēšanu rīkošanu. Likumprojekta pieņemšana izraisīja jaunus protestus. Pēc Pašinjana aicinājuma otrdien stundas laikā Erevānā sapulcējās vairāki tūkstoši protestētāju, kas bloķēja parlamenta ēkas izejas un aizšķērsoja ar automašīnām tuvākās ielas, saucot "Nikol! Nikol!".

Pašinjans arī solīja tuvāko dienu laikā atkāpties no amata, "lai neviens nedomātu, ka es turos pie šī amata".

Pašinjana atkāpšanās var radīt iemeslu pirmstermiņa vēlēšanām, bet tikai tad, ja parlamentam divreiz neizdosies izraudzīties jaunu premjerministru.

Pretrunīgi vērtēto likumprojektu līdz ar Republikāņu partiju atbalstīja arī partija "Plaukstošā Armēnija" un nacionālistiskā partija "Dašnakcutjun", kas protestu laikā iepriekš šogad atbalstīja Pašinjanu.

Visi seši atlaistie ministri ir no šīm divām partijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!