Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Prezidenta impīčments, protesti un sadursmes, kas rezultējas ar dzīvību zaudēšanu. Šādi pagājusi aizvadītā nedēļa Peru. 2020. gadā šai Dienvidamerikas valstij bija trīs prezidenti piecu dienu laikā. Kā redzams šobrīd, šīs turbulences pārvarēšana bija tikai neliela pauze pirms nākamās politiskās krīzes.

2021. gada jūnijā par Peru prezidentu kļuva Pedro Kastiljo, kurš amatā noturējās vien nedaudz ilgāk par gadu – pagājušajā nedēļā viņš tika atstādināts impīčmenta ceļā. Vēl pirms atstādināšanas Kastiljo tika apsūdzēts korupcijā. Tāpat viņš bija izpelnījies kritiku par neefektīvu valsts pārvaldi.

Dažas stundas pirms likumdevējiem bija jāsāk debatēt par Kastiljo impīčmentu, prezidents televīzijā teica runu, izziņojot Kongresa atlaišanu. "Mēs pieņēmām lēmumu noteikt ārkārtas stāvokli," viņš teica.

Šis solis bija lemts tālākai neveiksmei, jo visai ātri kļuva skaidrs, ka armija, policija un paša Kastiljo kabinets nebija gatavi atbalstīt nu jau eksprezidenta ambiciozos (viņa oponenti teiktu – dumpīgos) nodomus.  

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!