Foto: AFP/Scanpix/LETA

Burkinafaso armija ir paziņojusi, ka atstādinājusi prezidentu Roku Kaboru, atlaidusi valdību un Nacionālo asambleju, kā arī apturējusi konstitūcijas darbību, pārņemot kontroli pār valsti pēc divu dienu nemieriem armijas nometnēs Āfrikas valsts galvaspilsētā, raksta "Al Jazeera".

Paziņojumā par varas maiņu teikts, ka tā aizritējusi bez vardarbības un arestētie atrodoties drošā vietā. Tāpat bruņotie spēki paziņojuši, ka slēgtas ir valsts robežas.

Paziņojums tika izteikts iepriekš nezināmas vienības - Patriotiskās kustības aizsardzībai un atjaunošanai jeb MPSR - vārdā. "MPSR, kurā ietilpst visas armijas daļas, šodien ir nolēmis atcelt prezidentu Kabori no amata," teikts paziņojumā.

Kā iemeslus šim solim armijnieki minēja drošības situācijas pasliktināšanos un to, ko tā raksturoja kā Kabores nespēju saliedēt tautu un efektīvi reaģēt uz izaicinājumiem, ar kuriem tā saskaras.
Paziņojumā teikts, ka MPSR ar laiku atjaunos "konstitucionālo kārtību", piebilstot, ka visā valstī tiks ieviesta vakara komandantstunda.

Apvienoto Nāciju Organizācijas vadītājs Antonio Gutērrešs savā paziņojumā sacīja, ka "stingri nosoda jebkuru mēģinājumu pārņemt valdību ar ieroču spēku", nosaucot notikumus par "apvērsumu". ASV paziņoja, ka ir "dziļi noraizējušās" par notikumiem Burkinafaso, un mudināja Āfrikas valsti ātri atjaunot civilo varu.

Pirmdien izskanēja ziņas, ka prezidentu aizturējuši sadumpojušies karavīri. Kabore kļuva par prezidentu 2015. gadā – pēc tam, kad no amata tika gāzts ilggadējais valsts vadītājs Bleiss Kompaore, kurš vadīja Burkinafaso teju trīs desmitgades.

Kabore tika atkārtoti ievēlēts 2020. gada novembrī uz vēl vienu piecu gadu termiņu, taču valstī augusi neapmierinātība par viņa nespēju apturēt vardarbības izplatību. Uzbrukumos, kurus pastrādājuši ar teroristiskajām organizācijām "Al Qaeda" un "Daesh" saistīti kaujinieki, bojā gājuši tūkstošiem iedzīvotāju. Lielus zaudējumus cietusi arī valsts armija, atzīmē medijs.

Dumpīgie karavīri pirmdien medijam “Associated Press” sacīja, ka valdība neizprotot armijas pārstāvjus; ka viņu kolēģi mirst un ka viņi vēlas militāru varu. Vīrietis, kas komentēja pret valdību noskaņoto armijnieku nostāju, sacīja, ka viņi meklē labākus darba apstākļus Burkinafaso militārpersonām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!