Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ukrainas vienīgā izdzīvošanas garantija pašlaik ir tās Bruņotie spēki, otrdien savā videouzrunā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, komentējot sarunas ar Krieviju.

"Ukrainas aizsardzība pašlaik ir uzdevums numur viens, bet viss pārējais ir tā atvasinājums. Tieši uz tāda pamata es skatu arī paziņojumus par sarunu procesu, kas turpinās dažādos līmeņos ar Krievijas Federācijas pārstāvjiem. Ienaidnieks vēl arvien ir mūsu teritorijā. Mūsu pilsētu apšaudes turpinās. Mariupole ir nobloķēta. Raķešu un aviācijas triecieni netiek pārtraukti. Tā ir realitāte. Tie ir fakti. Tāpēc Ukrainas Bruņotie spēki, mūsu izlūkdienests, visi, kas pievienojušies valsts aizsardzībai - tā šodien ir vienīgā mūsu izdzīvošanas garantija. [Izdzīvošanas] kā tautai, kā valstij."

"Tā ir garantija, kas strādā. Jā, var nosaukt par pozitīviem tos signālus, kurus mēs dzirdam no sarunu laukuma. Tomēr šie signāli neapslāpē Krievijas šāviņu sprādzienus," teica Zelenskis.

Viņš sacīja, ka Ukrainas puse saprot visus riskus un neredz pamata uzticēties vārdiem, kurus saka tās valsts pārstāvji, kura turpina karot, lai iznīcinātu Ukrainu.

"Ukraiņi nav naivi cilvēki. Ukraiņi jau ir iemācījušies gan šajās 34 iebrukuma dienās, gan pagājušajos astoņos Donbasa kara gados, ka var uzticēties tikai konkrētam rezultātam. Faktiem - ja tie mainīsies uz mūsu zemes. Neapšaubāmi, Ukraina ir noskaņota sarunām un turpinās sarunu procesu. Tik lielā mērā, kādā tas tiešām ir atkarīgs no mums. Mēs ceram uz rezultātu. Ir jābūt reālai drošībai mums, mūsu valstij, suverenitātei, mūsu cilvēkiem. Krievijas karaspēkam ir jāatstāj okupētie rajoni. Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai integritātei ir jābūt garantētām. Nekādu kompromisu par suverenitāti un mūsu teritoriālo integritāti nevar būt. Un tie nebūs. Tie ir skaidri principi. Tas ir skaidrs iespējamā rezultāta redzējums. Bet tiem sociālajos tīklos, kas uztver vārdus tā, it kā tie jau būtu fakti, gribu atgādināt vienu lietu: mēs dzīvojam demokrātiskā valstī un karojam par mūsu brīvību. Par brīvību mūsu tautai. Tāpēc jebkādi lēmumi, kas ir nozīmīgi visai mūsu tautai, ir jāpieņem nevis vienam cilvēkam un nevis cilvēku grupai ar jebkādiem politiskiem uzskatiem, bet visai mūsu tautai. Gudrajai Ukrainas tautai," uzsvēra prezidents.

Jau ziņots, ka otrdien Stambulā notika Ukrainas un Krievijas delegāciju sarunu pirmā kārta. Ukraina ir ierosinājusi parakstīt starptautisku līgumu par jaunu drošības garantiju sistēmu šai valstij.

Ukrainas Kijivas un Černihivas apgabalos it kā notiekošā Krievijas karaspēka atvilkšana patiesībā varētu būt karaspēka pārgrupēšana un rotācija, teikts Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba kopsavilkumā par situāciju otrdien.

Atbilstoši dažām pazīmēm Krievijas karaspēks pārgrupējas, lai galvenos centienus koncentrētu austrumu virzienā.

"Vienlaikus tā dēvētā karaspēka atvilkšana, droši vien, patiesībā ir atsevišķu vienību rotācija un notiek, lai maldinātu Ukrainas Bruņoto spēku militāro vadību un radītu kļūdainu iespaidu par okupantu atteikšanos no ieceres aplenkt Kijivas pilsētu," teikts paziņojumā.

Krievijas karaspēks turpina uzbrukumu Doneckas apgabalā. Krievijas spēki cita starpā veikuši aviācijas un raķešu triecienus Kreminnas un Mariupoles pilsētu rajoniem, liecina Ukrainas armijas informācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!