Foto: AFP/Scanpix

Pēc tam, kad kurdu protestos pret valdības vilcināšanos vērsties pret teroristisko grupējumu "Islāma valsts", kas uzbrūk pierobežā esošajai Kobanei, gājuši bojā vismaz 18 cilvēki, Turcijas armija valsts dienvidaustrumos izsludinājusi komandantstundu.

Šāda mēroga nekārtības nav pieredzētas gadiem ilgi, un tās apdraud jau tā nestabilo miera procesu starp Ankaru un kurdu separātistu bruņoto grupējumu Kurdistānas strādnieku partija (PKK). Uz vairākām pilsētām Turcijas dienvidaustrumos, kurus pamatā apdzīvo kurdi, nosūtīta armija.

Tomēr demonstrācijas notikušas arī Stambulā, Ankarā un citās pilsētās, kur demonstranti ar tā dēvētajiem Molotova kokteiļiem apmētājuši autobusus un uzbrukuši policistiem.

Desmit cilvēki gājuši bojā lielākajā kurdu apdzīvotajā pilsētā Dijarbakirā, kur naktī uz trešdienu notikušas vissīvākās sadursmes. Piecus upurus prasījušas sadursmes starp kurdu nacionālistiem un kurdu sunnītu grupējumu HUDA-PAR, kas simpatizē "Islāma valstij".

Nekārtību laikā pilsētai nodarīti lieli zaudējumi. Sadursmju dalībnieki pielaiduši uguni daudziem veikaliem un satiksmes autobusiem. Vēl trīs cilvēki gājuši bojā Mardinā, divi - Siirtā, bet pa vienam - Batmanā, Mušā un Vanā.

Turcijas armija sākusi patrulēt sešu pilsētu ielās, tostarp Dijarbakirā, Mardinā un Vanā, kur izsludināta komandantstunda. Kad tā beigsies, pagaidām nav paziņots, taču skolas Dijarbakirā slēgtas līdz pirmdienai.

Trešdien vairāki simti demonstrantu nepakļāvās izsludinātajai komandantstundai un iesaistījās sadursmēs ar policiju, apmētājot kārtības sargus ar akmeņiem. Policisti savukārt pielietoja asaru gāzi.

Tikmēr Stambulā aizturēti 98 demonstranti, bet vairāki desmiti demonstrantu guvuši ievainojumus. Sadursmēs cietuši arī astoņi policisti.

Savukārt Mardinā kurdu demonstranti aizdedzinājuši pieminekli modernās Turcijas dibinātājam Mustafam Kemalam Atatirkam, izsaucot sašutumu sekulāri noskaņotajā Turcijas sabiedrības daļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!