Foto: Krestine Havemann / Viaplay
23. augusts, 2006. gads. 18 gadus vecā austriete Nataša Kampuša pamodās un uzvilka raibu vasaras kleitiņu. Viņa atradās turpat, kur pēdējos astoņarpus gadus. Ieslodzīta trīs metrus zem zemes speciāli izveidotā telpā ar ciešu skaņas izolāciju. Todien vēlāk viņa varēja uziet mājas pirmā stāva līmenī, un viņa gatavoja savam pāridarītājam sviestmaizes ar džemu. Arī iztīrīja viņa mašīnu ar putekļusūcēju. Viņš novērsās, jo zvanīja telefons. Vārtiņi bija atstāti vaļā, un viņa varēja nepamanīta pa tiem izskriet. Un to Nataša arī darīja.

Brīvību viņa noteikti nesajuta pirmajā brīdī, jo bija jāatbild uz daudziem policijas jautājumiem. "Bet bija momenti, arī mazi iespaidi. Varbūt mazs brīdis, kad vari bez jebkādas novērošanas ieiet dušā, novannoties un būt tikai savā nodabā. Bez jebkādiem noteikumiem," tā 34 gadus vecā Nataša Kampuša atzīst intervijā portālam "Delfi". Straumēšanas platforma "Viaplay" februārī sāka demonstrēt Dānijā veidoto trīs sēriju dokumentālo filmu "Nataša Kampuša – mūžs cietumā" ("Natascha Kampusch – a lifetime in prison"), un saistībā ar šo filmu "Delfi" tikās tiešsaistes intervijā ar galveno varoni.

Bet kādēļ mūžs ieslodzījumā, nevis astoņarpus gadi? Natašas Kampušas stāsts atklāj, ka arī pēc izbēgšanas no varmākas gūsta viņa reti kad spējusi sajusties brīva. Bēgšana likās kā vārti uz brīvību, atbalstu, sapratni, taču drīz vien atklājās, ka pasaule ārpusē viņu nesagaidīja tā, kā varēja iedomāties. Tā, kā vajadzētu sagaidīt cietušu cilvēku, kuru desmit gadu vecumā pa ceļam uz skolu kāds vīrietis nolaupīja un turēja ieslodzījumā savās mājās astoņarpus gadus. Tā vietā brīvībā sekoja šaubas, dažādas sazvērestības teorijas un apmelojumi medijos daudzu gadu garumā.

Arī sarunā Kampuša ir piesardzīga, un jau pirms intervijas tās organizētāji nosauc jautājumu lokus, par kuriem viņa runāt nevēloties. Arī lūgumu sarunā nesaukt nolaupītāju vārdā. Viņa dzīve beidzās 44 gadu vecumā tajā pašā dienā, kad Nataša izbēga. Volfgangs Priklopils izdarīja pašnāvību, metoties zem vilciena.

Trīs metrus zem garāžas

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!