Foto: Reuters/Scanpix

Korupcijas vēzis Ukrainas politikā ir ieēdies pietiekami dziļi, tādēļ Ukrainas prezidenta Petro Porošenko otrdien pieprasītā premjerministra Arsēnija Jaceņuka un ģenerālprokurora atkāpšanās nav pārsteidzoša, šādu viedokli pauda Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds.

Sprūds norādīja, ka valstī esošā korupcija rada Ukrainas politikā savstarpēju neuzticēšanās atmosfēru. "Šādā politikā darboties nav vienkārši, tas ir sarežģīti," norādīja Sprūds.

Latvijas Ārpolitikas institūta direktors domā, ka pašlaik valstī norisinās sava veida cīņa par to, kurš īsti bijis Maidana revolūcijas galvenais simbols un uzvarētājs. "Ir skaidrs, ka tagad revolūcijas apēd pašas savus bērnus, tādēļ nav brīnums par šādiem rezultātiem. Ir divas partijas, kuras tagad savstarpēji cīnās, stumdās ar elkoņiem, nerēķinoties viena ar otru," situāciju Ukrainā komentēja eksperts.

Sprūds, kurš pagājušajā nedēļā pabija Minhenes Drošības konferencē, zināja stāstīt, ka Porošenko esot ticis pārmests tas, ka ministriem, kuri iestājušies par caurskatāmu valdību un pārvaldi, nācies atkāpties, paužot savu protestu pret valstī notiekošo. Līdz ar to Porošenko esot bijis personiski jāuzklausa no sabiedrotajiem dažāda veida pārmetumi laikā, kad partnerus jau tā esot grūti pārliecināt sniegt finansiālo atbalstu Ukrainai.

Jau ziņots, ka Ukrainas prezidents Petro Porošenko otrdien pieprasījis premjerministra Arsēnija Jaceņuka un ģenerālprokurora Viktora Šokina atkāpšanos, jo abas amatpersonas ir zaudējušas sabiedrības uzticību. Porošenko šorīt ticies ar ģenerālprokuroru un aicinājis viņu uzrakstīt atlūgumu. Valsts galva cildinājis Šokina veiktās reformas, tomēr arī norādījis, ka Ģenerālprokuratūra "nav iemantojusi sabiedrības uzticību".

Arī valdība ir "izdarījusi daudz valsts glābšanai, ekonomiskās situācijas stabilizācijai un reformu startam. Taču sabiedrība acīmredzami ir nospriedusi, ka kļūdu ir vairāk nekā panākumu, un ministriem paudusi neuzticību". "Tagad jau ir acīmredzams pieprasījums pēc pilnas valdības pārstartēšanas. Pagaidām premjerministram saglabājas iespēja izvēlēties, kādā veidā labāk dot telpu šī pieprasījuma īstenošanai," norādīja Porošenko.

Ministru kabineta "totālai pārformatizēšanai" jānotiek, balstoties pašreizējā koalīcijā, tās partijās "Soļidarnist" (Solidaritāte"), Tautas fronte, "Samopomič" ("Pašpalīdzība") un "Batkivščina" ("Tēvzeme).

Jaunas valdības veidošanai jānotiek ar visu koalīcijas partiju atbalstu un uz "tehnokrātiska un reformatoriska pamata", piebilda prezidents.

Viņš izteicās pret ideju, ka vajadzētu izsludināt jaunas vēlēšanas, un uzsvēra, ka izmantos savas tiesības atlaist parlamentu "tikai ārkārtas gadījumā, kuru mums vienkārši nav tiesību pieļaut".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!