Dagestānas psihoneiroloģiskā dispansera ārsts Ali Hadži Dugričilovs, kurš gandrīz divus gadus - no 1997.gada septembra līdz 1999.gada vasarai - novēroja čečenu komandiera Salmana Radujeva veselības stāvokli, izteicis šaubas par viņa rīcībspēju.
Krievijas specdienesti Radujevu sagūstīja Novogrozņenskas ciemā un 13.martā nogādāja Maskavā. Patlaban viņš atrodas ieslodzījumā Lefortovas cietuma izmeklēšanas izolatorā.

Pēc Dugričilova teiktā, Radujeva rentgenuzņēmumos redzams, ka "viņa smadzeņu vielas struktūra ir bojāta". Ārsts arī novērojis, ka šie bojājumi "izpaudušies pacienta uzvedībā - nestrādā smadzeņu daļas, kas atbild par noteiktām darbībām".

Intervijā, kas sestdien publicēta laikrakstā "Kommersant", psihiatrs arī norāda, ka, pirmo reizi tiekoties ar Radujevu, viņš pievērsis uzmanību lauka komandiera lielajai apsardzei, kas esot izvietojusies "divu līdz triju kvartālu garumā". Ārstam jau toreiz radušās aizdomas, ka Radujevs "cieš no vajāšanas mānijas".

Pirmās tikšanās laikā Dugričilovs arī ievērojis, ka Radujevam ir "pazemināts paškritikas slieksnis". "Viņš sauca sevi par Allāha sūtni, kas aicināts darīt labu. Zvērēja, ka neesot piedalījies cilvēku nolaupīšanā," sacīja psihiatrs.

"No smadzeņu bojājumiem visnopietnākais ir ievainojums no snaipera lodes," uzsvēra Dugričilovs. Pēc viņa teiktā, Radujeva veselības stāvoklis ir pastāvīgi pasliktinājies. Ārsts bijis liecinieks tam, kā viņa pacients raudājis "no nepanesamām sāpēm", bet tajā pašā laikā atteicies no pretsāpju līdzekļiem, baidoties pierast pie narkotikām.

Psihiatrs arī uzskata, ka Radujevs bieži vien nespēja atbildēt par paša vārdiem. Reiz Radujevs esot ārstam apgalvojis, ka viņam esot atombumba. Ārsts domā, ka "tie nebija meli, bet slima cilvēka fantāzija". "Viņš runāja to, kam pats ticēja vai sāka ticēt, taču viņš mānīja pats sevi," saka Dugričilovs.

Pēc ārsta vārdiem, Radujevu "pastāvīgi vajājušas bailes no uzbrukumiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!