Foto: AFP/Scanpix
Norvēģijas asinspirti sarīkojušā Andersa Bēringa - Breivīka ideoloģiskie motīvi ir pretdarbība "islāma kolonizācijai" Eiropā un Eiropas varas pārstāvju "multikulturālisms". Terorists iestājas par "spēcīgu antidžihāda aliansi kopā ar Krieviju, Izraēlu, Indiju un citām valstīm ar līdzīgām problēmām" un sevi sauc par "šīs cīņas pionieri", informē ārvalstu mediji.

Bēringa - Breivīka nāvējošā apņēmība un ideoloģiskie motīvi izsauc daudz jautājumu, raksta "Le Figaro", komentējot teroraktus Norvēģijā, kas prasīja vairāk kā 70 cilvēku dzīvības.

Bērings - Breivīks savā 1500 lappušu garajā manifestā sīki stāsta par noziegumu sagatavošanas procesu, pasludinot notikušo par "krusta karu" cīņā ar "islāma kolonizāciju" Eiropā un Eiropas varas pārstāvju "multikulturālismu".

"Jāatzīst, ka imigrācijas pieaugums, bažas, ko tas rada un Eiropas sarežģītās attiecības ar islāmu izsauc ekstrēmistiskas atbildes reakcijas. Pat Norvēģijā, kur tolerance tiek augstu vērtēta," raksta "Le Figaro" apskatnieks Pjērs Ruselēns.

"Bērings - Breivīks bieži runā par krusta gājieniem, sevi salīdzinot ar templiešiem, kā cenzdamies atdarināt islāma radikāļu aicinājumus uz svēto karu. Akcijas ar iespējami lielāku upuru skaitu un izteiktie centieni šokēt sabiedrību - tas, pēc būtības, ir "Al Qaeda" teroristu spoguļattēls," raksta autors, uzsverot, ka "bin Ladena mantojumu ir pārņēmuši pretējās nometnes fundamentālisti". Noslēgumā autors izsaka cerību, ka "Oslo slepkavas naida lēkme paliks vienīgā traģēdija".

Vārdi, simboli, žesti - Oslo slepkava savā manifestē demonstrē daudz kopīga ar "Al Qaeda", raksta "Corriere della Sera". Citējot "Al Qaeda" mācību grāmatu, Bērings - Breivīks piesauc absolūti negaidītu salīdzinājumu: "Tāpat kā džihāda kaujinieki ir islāma sabiedrības Ummas augļi, tā mēs būsim Eiropas un kristietības bērni." Oslo šāvējs atrodas modžahedu uzbrukumu un slepkavniecisko pašnāvības akciju iespaidā, turpina "Corriere della Sera". Viņa manifests noslēdzas ar frāzi: "Es domāju, ka tas ir mans pēdējais paziņojums."

Oslo šāvējs izmantoja "Al Qaeda" raksturīgo propagandas pieeju, tikai tradicionālos paziņojumus nomainīja ar milzīgu "traktātu" 1500 lappušu garumā. Tas kā enciklopēdija atklāj slepkavas ambīcijas. Tie, kuri grib viņu atdarināt vai sekot viņa piemēram, var iedvesmoties no šī "darba", uzsver autors.

Kad Bērings - Breivīks nenodarbojās ar masu slepkavības plānošanu un bumbas izgatavošanu, viņš spēlēja datorspēles, klausījās eiropiešu popmūziku un skatījās seriālu "Īstās asinis", izņemot svētdienas - svētdienās viņš pusdienoja ar māti," raksta "The New York Times".

Bijušie klasesbiedri un kolēģi viņu atzinuši par nepamanāmu un necilu, teikts rakstā. Iespējams, tās bija viņa iedzimtās īpašības, ko viņš apzināti attīstīja, lai slēptu savas "mocekļa operācijas" nodomus.

"32 gadus vecais Bērings - Breivīks piedalījās interneta forumu debatēs par islāma un imigrācijas draudiem. Nav zināms, kurā brīdī viņš nolēma, ka vardarbība var problēmu atrisināt," atzīmē autors.

"Ap 2000.gadu es sapratu, ka demokrātiska cīņa pret Eiropas islamizāciju, multikulturālismu ir zaudēta, - viņš rakstīja manifestā, ko publiskoja internetā neilgi pirms teroraktiem. Es nolēmu izmantot alternatīvas pretdarbības formas. Protestēt - tas nozīmē nepiekrist. Pretoties - teikt, ka pieliksi tam punktu. Es nolēmu, ka vēlos pievienoties pretošanās kustībai."

"Viņam ir apokaliptiski uzskati, uzsver Magnus Renstorps, Zviedrijas Nacionālās aizsardzības koledžas Terorisma un politiskās vardarbības izpētes centra direktors. Viņš domā, ka Eiropas "arābizācijas" apturēšanai nepieciešami 70 - 80 gadi. Viņš sevi uzskata par vēstures sastāvdaļu."

"Pa īstam bīstamie puiši savus nodomus slēpj, atzinis populāras Norvēģijas konservatīvas interneta lapas "Document.no" vadītājs. Šis ir tas gadījums," raksta "The New York Times".

Kā ziņots, piektdien 22. jūlijā Norvēģijas galvaspilsētā Oslo pie valdības ēkas notika sprādziens, kurā gāja bojā 8 un ievainojumus guva 15 cilvēki. Vēlāk uz Utejas salas ezerā netālu no Oslo  Norvēģijas valdošās partijas jauniešu vasaras nometnē notika apšaude, kurā tika nogalināti 68 cilvēki un vairāk nekā 90 guva ievainojumus. Par abiem incidentiem atbildību uzņēmies 32 gadus vecais Norvēģijas pavalstnieks Anderss Bērings - Breivīks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!