Arvien vairāk britu saviem mājas mīluļiem dod antidepresantu "Prozac", lai palīdzētu tiem tikt galā ar depresiju.
Visvairāk no depresijas cieš tropiskie putni, piemēram, papagaiļi, stāsta veterinārārsts Romēns Pici.

Karaliskās Veterinārārstu koledžas zooloģisko dārzu un savvaļas dzīvnieku medicīnas speciālists Pici apgalvo, ka dzīvnieki cieš no depresijas, kad īpašnieki tos stundām ilgi atstāj vienus bez uzmanības.

"Pretēji daudzu cilvēku uzskatam, papagaiļi ir ļoti inteliģenti un jūtīgi dzīvnieki," intervijā laikrakstam "The Daily Telegraph" sacīja veterinārs. "Parasti, ja cilvēki visu dienu pavada darbā, viņu papagailis kļūs ļoti garlaikots un neapmierināts un ar laiku iedzīvosies depresijā."

Pici, kas ir arī Edinburgas konsultāciju firmas "Zoological Medicine" direktors, teica, ka fluoksetīns jeb "Prozac" tiek parakstīts "tikai ārkārtējos gadījumos".

"Tas nelīdz visiem dzīvniekiem, taču apmēram divas trešdaļas labi padodas ārstēšanai. Nedaudzos gadījumos viss norisinās labi, kamēr mēs sākam viņus atradināt no "Prozac" un problēma atgriežas," viņš sacīja.

"Diemžēl ļoti daudzi cilvēki šos putnus pērk tikai tāpēc, ka viņi ir skaisti un prot runāt. Viņi neaizdomājas līdz galam par šo putnu dzīvesveidu. Papagaiļiem nepieciešams daudz rūpju un stimulācijas," piebilda viņš.

Tomēr putni nav vienīgie dzīvnieki, kas mēdz kļūt depresīvi - nesenā pētījumā noskaidrots, ka ar šo kaiti sirgst līdz pat 632 000 Lielbritānijas suņu un kaķu.

"Suns nevar apsēsties uz dīvāna un pastāstīt par savām problēmām, taču viņš var gaudot dienām un naktīm, ķert savu asti vai sagrauzt visu, kas gadās pa ķērienam," teica veterinārs un mazo dzīvnieku speciālists Marks Džonstons.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!