Foto: AP/Scanpix

Ap 300 Zviedrijas iedzīvotāju varētu būt pievienojušies radikālajam grupējumam "Islāma valsts", kura veic teroraktus Irākā un Sīrijā, atsaucoties uz Zviedrijas izlūkdienesta vadītāju, vēsta ziņu aģentūra AFP.

"Konstatēti simtiem gadījumu, kad cilvēki ir pametuši valsti, lai nodotos cīņām, tad vēl ir pieļāvumi… Tad vēl ir tie, kuri nav uzskaitīti, kopā varētu būt devušies starp 250 un 300 cilvēku," norādīja izlūkdienesta vadītājs Anders Tornbergs.

Strauji pieaug to jauniešu skaits, kuri pamet valsti un kļūst par džihadistiem Sīrijā. "Noteikts skaits jaunu Zviedrijas vīriešu pamet valsti un pievienojas mācībām nometnēs, lai kļūtu par teroristiem, izmantojot sprāgstvielas un ieročus," skaidroja Tornbergs.

Pastāv bažas, ka jaunie džihadisti varētu atgriezties Zviedrijā un organizēt teroraktus. Zviedrijas izlūkdienests stingri uzrauga iespējamos džihadistus.

Oktobra beigās Zviedrijas amatpersonas paziņoja, ka varētu pieņemt likumu, kas aizliedz pilsoņiem piedalīties ārvalstu bruņotajos konfliktos.

Jau ziņots, ka Eiropas Savienības pretterorisma koordinators Žils de Keršovs oktobrī pavēstīja, ka aptuveni 3000 eiropieši varētu būt pievienojušies grupējumam "Islāma valsts".

"Islāma valsts" kontrolē plašas teritorijas no Sīrijas ziemeļiem līdz Irākas austrumiem, un 30.jūnijā islāmisti tajās pasludināja "kalifātu". Grupējums apņēmies panākt, lai "kalifātā" dzīve noritētu atbilstoši sunnītu viduslaiku paražām.

Grupējums ir viens no spēcīgākajiem nemiernieku bruņotajiem formējumiem Sīrijā, kur tas ilgstoši cīnās pret prezidentu Bašaru al Asadu, bet pēdējā laikā - arī pret citiem Sīrijas nemiernieku formējumiem, arī pret "Al Nusra", kas saistīts ar "Al Qaeda".

"Islāma valsts" līderis Abu Bakrs al Bagdadi ir paziņojis, ka grupējums plāno izplesties arī ārpus Sīrijas un Irākas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!