Foto: AFP/Scanpix/LETA

Igaunijā studējošie no citām valstīm 2019./2020. mācību gadā ienākumu un sociālajā nodoklī samaksājuši aptuveni 10 miljonus, bet mācības jau pabeigušie – vairāk nekā trīs miljonus, atsaucoties uz Igaunijas statistikas aģentūru, raksta "Estonian World".

Pagājušajā mācību gadā Igaunijā mācījušies 5520 ārvalstu studenti, kas esot jauns rekords. Vairāk nekā puse no viņiem Igaunijā arī strādājuši, liecina statistika.

Strādājošo ārvalstu studentu ienestie nodokļi veidojuši desmit miljonus eiro, kas ir diviem miljoniem vairāk nekā iepriekš. Savukārt 2018./2019. mācību gadā studējušie un mācības jau beigušie studenti aizvadītajā mācību gadā ienesuši vēl aptuveni 3,6 miljonus eiro nodokļos, liecina statistikas aģentūras dati.

Ārvalstu studentu pienesums Igaunijas ekonomikai tādējādi pārsniedz valsts ieguldījumu viņu studijās, medijam norādījis valsts Izglītības un jaunatnes aģentūras "Studē Igaunijā" programmas vadītājs Ēro Lonurms. Viņš atzīmējis, ka papildu nodokļu ieņēmumiem, kurus rada studentu iesaistīšanās darba tirgū, vēl jāņem vērā arī viņu maksātā mācību maksa, mājokļu īre un citi ikdienas izdevumi, kā arī viņu ģimeņu viesošanās laikā Igaunijā atstātā nauda. Pētījumā "Starptautisko studentu barometrs" aplēsts, ka kopējie ārvalstu studentu izdevumi valstī aizvadītajā akadēmiskajā gadā veidojuši aptuveni 33 miljonus eiro.

Vairums strādājošo ārvalstu studentu pārstāv informāciju komunikāciju nozari, inženieriju, ražošanu, biznesa vadību un tieslietas. Daudz mazāk strādājošu studentu ir starp lauksaimniecības un veselības nozarē studējošajiem. Informācijas komunikāciju tehnoloģiju un inženierijas studenti arī veido lielāko daļu no tiem, kuri paliek Igaunijā strādāt pēc studijām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!