Foto: AP/Scanpix

Trešdien apritēs desmitā diena, kopš teroristiskā organizācija "Daesh" smagā triecienā pārtrauca Krievijas un Irānas atbalstītās Sīrijas armijas straujo virzību uz džihādistu pašpasludinātā kalifāta galvaspilsētu Raku. Šajā laikā zaudētajā frontes līnijā režīma armija nav atguvusi nevienu pozīciju.

Pirms nepilna mēneša - 4. jūnijā - veiksmīgi sāktā operācija jau 19. jūnija vakarā saņēma spēcīgu un negaidītu prettriecienu, kā rezultātā Sīrijas armija bija spiesta ne tikai apstāties, bet pat bēgt. Sākumā karavīri ar smago tehniku atkāpās līdz Rakas reģiona robežai, bet jau dažas dienas vēlāk tika atspiesti līdz pozīcijām aptuveni 100 kilometrus tālu no iepriekš ieņemtajiem punktiem Rakas apkārtnē.

Par zaudējumu apmēriem valsts avoti klusē, taču pēc pašu karavīru, kā arī teroristu publicētās informācijas sociālajos tīklos nojaušams, ka tie ir ievērojami. Fotogrāfijās redzamas vairākas pilnībā iznīcinātas Sīrijas armijas pozīcijas.

Pozīciju kartes pirms un pēc "Daesh" prettrieciena jeb 19. jūnijā un 28. jūnijā (ar pelēku atzīmēta "Daesh" kontrolētā teritorija, ar sarkanu - Sīrijas valdības, ar dzeltenu - Rožavas kurdu, ar zaļu - Sīrijas opozīcijas):

Uzbrukumā "Daesh" izmantoja vismaz trīs padomju tankus T-72, kā arī fotogrāfijās redzami amerikāņu ražotie "Humvee" apvidus automobiļi, kādus lielā skaitā džihādisti ieguva 2014. gadā, pārņemot Irākas armijas bāzes.

Savukārt kāds krievu reportieris nofilmējis tiešu trāpījumu Sīrijas pozīcijām (video zemāk apmēram 2:40 pēc laika skalas). Tāpat šajā reportāžā redzams, ka sīriešu rīcībā ir galvenokārt Padomju Savienībā izgatavotie ieroči.

Krievijas žurnālists Romāns Saponkovs negaidīto "Daesh" pretuzbrukumu nodēvēja par katastrofu (zemāk). Tajā miris liels skaits Sīrijas karavīru, faktiski iznīcinot Rakas operācijā iesaistīto vienību, bet vēl daudzi palikuši džihādistu ielenkumā. Tāpat nogalināti vismaz trīs Krievijas karavīri un sagrābta liela daļa operācijā izmantotās tehnikas.

Par lielāko operācijas kļūdu tiek uzskatīts Krievijas spēku lēmums neiesaistīt kaujās gaisa spēkus. Šī iemesla dēļ, sīriešiem tuvojoties Tabkas pilsētai, to apgāde bijusi viegli ievainojama ar pašnāvnieku-spridzinātāju automašīnām.

Tikmēr uz ziemeļiem no Rakas, uzbrukumu teroristu "galvaspilsētai" pagaidām apturējuši ASV vadītās starptautiskās koalīcijas atbalstītie kurdu vadītie "Sīrijas Demokrātiskie spēki". Tie patlaban galveno uzmanību velta Menbižas pilsētas atbrīvošanai uz ziemeļrietumiem no Rakas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!