Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Sīrijas prezidenta Bašara al Asada radinieki nopirkuši ne mazāk par 19 apartamentiem Maskavas prestižajā debesskrāpju rajonā "Moscow City", izpētījusi nevalstiskā (NVO) korupcijas apkarošanas organizācija "Global Witness".

Šo īpašumu vērtību divos debesskrāpjos ir vismaz 40 miljoni dolāru, lēš "Gobal Whitness", bet īpašnieki – Sīrijā bagātākā un otra ietekmīgākā ģimene – Mahlufi.

Šīs ģimenes galva ir prezidenta Asada onkulis no mātes puses Mohameds Mahlufs. Pirms 2011. gadā sākās nemieri un pilsoņu karš, šī saime kontrolēja 60% Sīrijas ekonomikas.

Gandrīz visi Mahlufi ir pakļauti Eiropas Savienības (ES) un ASV sankcijām par saistību ar Asada režīma vardarbību pret iedzīvotājiem.

Iegūtie dati par šīs režīmam tuvās ģimenes īpašumiem ir liecība jau iepriekš izskanējušām baumām, ka visus kara gadus režīma nauda tiek izvesta uz ārzemēm, norāda "Global Witness".

Daļai no Maskavas īpašumiem ir noformēti aizdevumi, kas varētu būt darīts ar nolūku atmazgāt Sīrijas naudu. Tas tālāk paver ceļu naudas pārvietošanai uz citām valstīm, piemēram, ES, kur pret Mahlufu ģimenes locekļiem ir spēkā sankcijas, atzīmē NVO.

Īpašumi Maskavā iegādāti no 2013. gada decembra līdz 2019. gada jūnijam un to lielākais pircējs ir Asada brālēns Hafezs Mahlufs, izpētījusi organizācija.

Hafezs tiek apsūdzēts par sagūstīto personu un demonstrantu spīdzināšanas un nogalināšanas organizēšanu. Apartamentus Maskavā viņš iegādājies caur Libānā reģistrētām ofšoru kompānijām.

Īpašumus iegādājušies vēl pieci citi Mahlufu ģimenes locekļi, tostarp Sīrijas bagātākā cilvēka Rami Mahlufa sieva.

Darījumi ar nekustamo īpašumu ir pierādījums tam, ka Maskava palīdz sankcijām pakļautajai Asada ģimenei un sabiedrotajiem, atzīmē "Global Witness".

Krievija kopš 2015. gada Sīrijas pilsoņu karā sniedz militāro atbalstu Asada režīma spēkiem. Maskavas palīdzība bija izšķiroša, lai kara gaitu pavērstu par labu toreiz uz sagrāves robežas esošajiem valdības spēkiem. Līdzās Krievijas bruņotajiem spēkiem Sīrijā darbojas arī Krievijas tā sauktās privātās militārās kompānijas.

Ar visu "Global Witness" pētījumu var iepazīties šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!