Foto: AFP/Scanpix/LETA

Lielbritānijas policijas sākusi iepriekšējo izmeklēšanu pret Asmu al Asadu – Sīrijas prezidenta Bašara al Asada sievu, kurai ir Lielbritānijas un Sīrijas pilsonības, vēsta "Radio Svoboda". Viņu tur aizdomās par terorisma atbalstīšanu.

Asma al Asada ir dzimusi un mācījusies Lielbritānijā, kur joprojām dzīvo viņas sīriešu izcelsmes vecāki. Uz pastāvīgu dzīvi Sīrijā viņa pārcēlās 2000. gadu sākumā, kad apprecējās ar Bašaru al Asadu, kurš pārņēma varu Sīrijā no sava tēva Hafeza al Asada.

2011. gadā pret Asadu sākās masu protesti, kurus drošības iestādes sāka apspiest ar spēku. Nemieri pārauga pilsoņu karā, kurš turpinās joprojām un kurā kādā no pusēm iesaistījušās arī citas valstis. Ap 400 tūkstoši cilvēku gājuši bojā, bet miljoni devušies bēgļu gaitās.

Rietumvalstis un dažādas cilvēktiesību organizācijas vairākkārt ir apsūdzējušas Damasku un Asadu personīgi par dažādiem noziegumiem, starp kuriem arī masu slepkavības, spīdzināšanas, kara noziegumi un ķīmisko ieroču pielietošana.

Londonas policija apstiprina, ka tās nodaļa cīņai pret terorismu, kas specializējusies kara noziegumu izmeklēšanā, kopš pērnā gada jūlija pārbauda informāciju par iespējamo Asmas al Asadas saistību ar Damaskas režīma noziegumiem.

Iesniegumu pret Asmu al Asadu policijā nodevusi organizācija "Guernica 37 International Justice Chambers".

Pagaidām nekādas oficiālas apsūdzības pret Asmu al Asadu nav izvirzītas. Ja viņa tiks apsūdzēta par terorismu, tas var draudēt ar britu pilsonības zaudēšanu un pieprasījumu par viņas izdošanu tiesāšanai.

Asma al Asada bieži piedalās dažādos sabiedriskos pasākumos, kur pauž atbalstu sava vīra politiskajam kursam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!