Foto: Reuters/Scanpix

Sīrijas prezidents Bašars al Asads svētdien apsūdzēja Izraēlu mēģinājumā destabilizēt situāciju Sīrijā, vēstīja valsts ziņu aģentūra SANA četras dienas pēc tam, kad, kā tiek vēstīts, Izraēla veica uzlidojumus militārajam kompleksam Damaskas pievārtē.

Uzlidojums "atmaskoja, kādu lomu patiesībā spēlē Izraēla kopā ar ārvalstu naidīgajiem spēkiem un viņu aģentiem uz Sīrijas zemes, lai destabilizētu un vājinātu Sīriju", Asads teicis tikšanās Damaskā laikā ar Irānas valsts drošības padomes sekretāru Saīdu Džalili.

Asads arī uzsvēra, ka viņa valsts un režīma armija ir spējīga stāties pretī pašreizējiem izaicinājumiem un jebkādai agresijai, kas vērsta pret valsti un Sīrijas iedzīvotājiem.

Izraēlas aizsardzības ministrs Ehuds Baraks svētdien paziņoja, ka Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma krišana ir nenovēršama, un tas būs lielākais trieciens Izraēlas lielākajai ienaidniecei reģionā Irānai, netieši atzīstot Izraēlas saistību ar trešdien notikušajiem uzlidojumiem.

Baraks piedalījās Minhenes drošības konferencē dažas dienas pēc tam, kad Izraēlas kara lidmašīnas trešdien veikušas uzlidojumu Sīrijas militārās pētniecības centram Džamrajā uz ziemeļrietumiem no Damaskas, kā apgalvo ASV amatpersonas, iznīcinot pretgaisa aizsardzības ieroču konvoju, kas bija paredzēts Libānas kaujinieku grupējumam "Hezbollah".

Izraēla līdz šim publiski nav atzinusi Sīrijas bruņoto spēku apsūdzības, ka tā veikusi gaisa triecienus.

"Es nevaru piebilst neko tādu, ko jūs jau neesat lasījuši laikrakstos par to, kas notika Sīrijā pirms dažām dienām," Izraēlas aizsardzības ministrs Minhenē norādīja, tomēr piebilda, ka "tas, kas Sīrijā notika pirms dažām dienām.. apliecina, ka tad, kad mēs kaut ko sakām, mēs tā arī domājam - mēs sakām, ka neuzskatām par pieļaujamu uzbrukuma ieroču sistēmu ievešanu Libānā".

Viņš teica, ka ""Hezbollah" no Libānas un irāņi ir vienīgie Asada sabiedrotie, kas viņam atlikuši".

Baraks atzina, ka, viņaprāt, Asada krišana "nenovēršami tuvojas" un, kad tas notiks, "tas būs lielākais trieciens Irānai un "Hezbollah"", piebilstot, ka "viņiem būs jāsamaksā".

Sīrijā no 2011.gada marta notiek nemieri pret Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu. Šajos nemieros piedalās arī islāmistu grupējumi. Irāna ir vienīgā reģiona valsts, kas joprojām atbalsta Asada režīmu.

Saskaņā ar Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) datiem tajos bojāgājušo skaits pārsniedz 60 tūkstošus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!