Foto: AP/Scanpix

Cīņa nav starp valsti un opozīciju, bet gan starp tautu un tās ienaidniekiem, savā pirmajā publiskajā uzrunā kopš jūnija Damaskā svētdien paziņoja Sīrijas prezidents Bašars al Asads, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Nemieru plosītās valsts līderis runājis izaicinošā tonī, bet uzstāšanos bieži pārtraukuši prezidenta atbalstītāju saucieni: "Ar mūsu dvēseli un mūsu asinīm mēs upurējam sevi tev, o Bašar!"

Uzstāšanās notiek laikā, kad 2011. gadās sākušās valdības spēku un opozīcijas kaujinieku cīņas notiek galvaspilsētās Damaskas pievārtē. ANO aplēses liecina, ka konfliktā gājuši gājuši bojā vairāk nekā 60 000 cilvēku.

"Mēs esam kara stāvoklī katrā šī vārda nozīmē," teica Asads, skaidrojot, ka pret valsti vērstajā karā ir iesaistīta saujiņa sīriešu un daudz ārzemnieku, tāpēc šis ir karš, kurā jāaizsargā tauta. "Nācija ir priekš visiem, un mums visiem tā ir jāaizsargā," vētrainiem aplausiem skanot, paziņoja prezidents.

"Ir tādi, kuri cenšas sadalīt un vājināt Sīriju. Bet Sīrija ir stiprāka...un paliks suverēna...un tas apbēdina Rietumus," Asadu citē "Sky News". Valsts vadītājs aicināja mobilizēties cīņai pret nemierniekiem, kurus viņš apzīmēja kā "Al Qaeda teroristus" un  "slepkavnieciskus noziedzniekus".

Prezidents uzsvēra, ka armija un valdība turpinās militārās operācijas pret opozīcijas grupām un aicināja uz dialogu, kad kaujas būs beigušās, dodot norādes par jaunu konstitūciju un amnestiju. Izmaiņām ir jānāk konstitucionālā ceļā, skaidroja Asads. Tomēr līderis nelika nojaust, ka varētu atteikties no varas, ko vēlas opozīcija, atzīmē "Sky News".

Asads norādīja, ka reģiona un pasaules valstīm ir jāpārtrauc atbalstīt bruņotās grupas, lai bēgļi varētu atgriezties mājās. Pēc tam militārās operācijas tiktu izbeigtas. "Mēs neiesaistīsimies dialogā ar Rietumu vadītām marionetēm," uzstāja prezidents.

"Sky News" no saviem avotiem uzzināja, ka Asada uzstāšanās laikā Damaskā bijis bloķēts internets.

Par "tukšiem solījumiem" Asada aicinājumus nosaucis Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs, kurš sociālajā tīklā "Twitter" ierakstīja, ka Sīriju pārņēmusī nāve un vardarbība ir paša Asada radīta, bet viņa tukšajiem reformu solījumiem neviens netic.

Jau vēstīts, ka  Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ANO aplēsēm konfliktā bojā gājuši ir vairāk nekā 60 000 cilvēku.

 Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!