Foto: AP/Scanpix

a Eiropas valstis sāks Sīrijas nemiernieku apbruņošanu, tā ciest par to dabūs pati, pirmdien brīdināja Sīrijas prezidents Bašars al Asads.

"Ja eiropieši piegādās ieročus, tad Eiropas pagalms kļūs teroristisks, un Eiropa par to samaksās," prezidenta teikto citē Vācijas laikraksts "Frankfurter Allgemeine Zeitung".

Ieroču piegādāšana nemierniekiem novedīs pie terorisma Eiropā, intervijā, kas pilnā apjomā tiks publicēta laikraksta otrdienas numurā, sacīja Asads.

"Teroristi atgriezīsies cīņās norūdīti un ar ekstrēmistu ideoloģiju," brīdināja prezidents.

Viņš arī noraidīja ASV, Lielbritānijas un Francijas apsūdzības par to, ka valdības karaspēks karā pret nemierniekiem būtu izmantojis ķīmiskos ieročus.

"Ja Parīzei, Londonai un Vašingtonai būtu jelkādi viņu apgalvojumu pierādījumi, viņi tos nodotu pasaules sabiedrībai," sacīja Asads.

Nemierniekus viņš intervijā dēvēja par teroristiem un noliedza vainu par konflikta eskalāciju, vienlaikus sadarbību ar Krieviju un Irānu raksturojot kā leģitīmu atbalstu.


Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu iekšlietu ministri šomēnes pauda satraukumu par Sīrijā karojošo vairāku simtu eiropiešu radītajiem iespējamajiem drošības draudiem.

Kā liecina aprīlī publiskotais Londonas Karaļa koledžas pētījums, to eiropiešu skaits, kas Sīrijā karojuši nemiernieku pusē, varētu sasniegt 600.

Vašingtona ceturtdien paziņoja, ka sniegs Sīrijas nemierniekiem "militāru atbalstu", jo Damaskas režīms esot pārkāpis "sarkano līniju" - kaujās pret nemierniekiem izmantojis ķīmiskos ieročus.

Damaska ASV jaunākās apsūdzības nodēvējusi par "meliem", kas balstīti "safabricētā informācijā".

Savukārt Maskava norādījusi, ka Vašingtonas liecības par to, ka Sīrijas režīms būtu pielietojis ķīmiskos ieročus, nav pārliecinošas.

"Liecības par to, ka Asads būtu pielietojis ķīmiskos ieročus, ir safabricēta tur pat, kur meli par [Irākas diktatora Sadama] Huseina masu iznīcināšanas ieročiem. [Baraks] Obama iet pa [Džordža] Buša pēdām," norādīja Krievijas Valsts domes Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Aleksejs Puškovs.

Apsūdzības par ķīmisko ieroču pielietošanu Sīrijas konfliktā izskanējušas arī agrāk. Pārmetumi veltīti kā Damaskas režīmam, tā opozīcijai.

Damaska rietumvalstu apsūdzības un pieņēmumus, ka valdības karaspēks būtu izmantojis ķīmiskos ieročus, vienmēr kategoriski noraidījusi un ķīmisko ieroču pielietošanā, cita starpā arī martā Alepo apkaimē, apsūdzējusi opozīciju. Arī ANO cilvēktiesību pārkāpumu izmeklētāja Karla del Ponte maijā norādīja, ka atbilstoši viņai zināmajām liecībām Sīrijas konfliktā tieši nemiernieki ir izmantojuši ķīmiskos ieročus, konkrēti - zarīnu.

Centieniem panākt, ka ANO inspektori iesaistās apsūdzību izmeklēšanā, nav bijis sekmju.

Sīrijas konflikts ilgst jau vairāk nekā divus gadus, un tajā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 93 000 cilvēku, arī vismaz 6500 bērnu, liecina jaunākie dati, kurus atklātībai nodevis ANO cilvēktiesību birojs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!