Starptautiski atbalstītais plāns šonedēļ sākt pamieru Sīrijā būs “grūti” īstenojams, pirmdienas vakarā paziņoja Sīrijas prezidents Bašars al Asads.

Asads pirmoreiz komentēja Starptautiskās Sīrijas atbalsta grupas, kurā ir 17 valstis, piektdien sarunās Minhenē panākto vienošanos par ambiciozu plānu "karadarbības pārtraukšanai" Sīrijā nedēļas laikā.

"Viņi teic, ka grib pamieru nedēļas laikā. Kurš ir spējīgs savākt visus nosacījumus un prasības nedēļas laikā? Neviens," sacīja Asads, kura izteikumus demonstrēja televīzija.

"Kurš runās ar teroristiem? Ja teroristu grupējums atsakās no pamiera, kas viņus sauks pie atbildības? Praktiski, runāt [par pamieru] or grūti," teica Asads.

Pasaules lielvalstis pagājušonedēļ aicināja nekavējoties nodrošināt humānās palīdzības pieejamību visā Sīrijā un uguns pārtraukšanu vienas nedēļas laikā, tomēr neattiecinot pamieru uz džihādistu grupējumu "Islāma valsts" un uz "Al Qaeda" filiāli "Nusras fronte".

Šī plāna īstenošanas detaļas vēl nav izstrādātas, un to ir uzdots izdarīt ANO speciālistu grupai, kuru vada ASV un Krievija.

Asads sacīja, ka pamiers nevar nozīmēt to, ka "visi pārtrauc lietot savus ieročus".

"Pamieram jānozīmē, ka teroristi tiek atturēti no savu pozīciju nostiprināšanas. Ir jāaizliedz ieroču, aprīkojuma, teroristu pārvietošana vai pozīciju nostiprināšana," piebilda Asads.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!