Foto: TASS/Scanpix/LETA

Sīrijas prezidents Bašars al Asads un viņa sieva inficējušies ar jauno koronavīrusu, pirmdien paziņojis prezidenta birojs.

55 gadus vecais Asads un viņa sieva Asma veikuši Covid-19 testus pēc vieglu simptomu paradīšanās.

Viņi ir pie labas veselības un atgriezīsies darbā pēc divu līdz trīs nedēļu pavadīšanas izolācijā, paziņoja prezidenta birojs.

Nākamnedēļ apritēs desmit gadi kopš pilsoņkara sākuma Sīrijā.

Sīrijas pilsoņkarš aizsākās 2011.gadā, un konflikts pakāpeniski sadrumstalojās daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Ar atbalstu atšķirīgiem grupējumiem iesaistījušās arī vairākas ārvalstis.

Sīrijas valdība pēc vairākām militārām uzvarām, ko tai karā pret nemierniekiem izdevies izcīnīt ar Krievijas atbalstu, atguvusi kontroli pār 70% valsts teritorijas.

Līdzīgi kā citas valstis, Sīriju skārusi arī jaunā koronavīrusa pandēmija.

Sīrijā inficēšanās ar jauno koronavīrusu apstiprināta gandrīz 16 000 cilvēku un no Covid-19 miruši 1063 cilvēki. Taču patiesais inficēto un mirušo skaits, domājams, ir daudz lielāks, jo testēšana netiek veikta plašā mērogā.

Sīrija savu vakcinācijas kampaņu sāka pagājušajā nedēļā. Veselības ministrija paziņoja, ka Sīrija iegādājusies Covid-19 vakcīnas no draudzīgas valsts, bet neatklāja, kuras.

Izraēlas un starptautiskie mediji pirms pāris dienām ziņoja, ka Izraēla samaksājusi Krievijai 1,2 miljonus dolāru, lai tā sagādātu Sīrijas valdībai Covid-19 vakcīnas. Tā bijusi daļa no vienošanās, kuras rezultātā panākta Damaskā aizturētas izraēlietes atbrīvošana.

Damaska noliegusi, ka šāda vienošanās noslēgta, bet Krievija atteikusies komentēt mediju ziņoto.

Vai Asads un viņa ģimenes locekļi ir vakcinējušies pret Covid-19, nav zināms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!