Foto: AFP/Scanpix

Nemieru plosītās Sīrijas prezidents Bašars al Asads izsludinājis vispārējo amnestiju kara laikā pastrādātajos noziegumos līdz šim brīdim, atsaucoties uz vietējiem medijiem, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

"Prezidents Asads ir izdevis rīkojumu numur 23, kas garantē vispārējo amnestiju līdz 2013. gada 16. aprīlim," informē valsts ziņu aģentūra SANA. Dekrēts paredz, ka "nāvessods tiks aizstāts ar smagu darbu mūža garumā", skaidrots paziņojumā.

Asads divus gadus ilgstošā konflikta laikā jau vairākas reizes ir izsludinājis amnestiju, tai skaitā par noziegumiem pret valsti notiesātajiem. Opozīcija par amnestijām gan parasti izteikusies ar neuzticību un skeptiski.

Pēdējais dekrēts izdots pirms 17. aprīlī gaidāmās Sīrijas nacionālās svētku dienas, kurā atzīmē Franču karaspēka izvešanu no Sīrijas teritorijas 1946. gadā.

 Sīrijas konflikts turpinās kopš 2011. gada marta. Tautas sacelšanās pret valdošos iekārtu pāraugusi bruņotā nemiernieku un prezidenta Bašara al Asada režīma cīņā. Saskaņā ar ANO aplēsēm, konfliktā bojā gājuši ir aptuveni  70 000 cilvēku. Miljons sīriešu ir devušies bēgļu gaitās uz ārvalstīm, vēl aptuveni 2,5 miljoni meklē patvērumu valsts iekšienē.

Kopš sacelšanās sākuma ANO Drošības padome ir mēģinājusi atrast veidus, kā atrisināt konfliktu. Tomēr pieņemt stingras sankcijas pret Asada režīmu Drošības padomei tā arī nav izdevies, jo jau trīs reizes ANO rezolūcijas Sīrijas jautājumos bloķēja Krievija un Ķīna. Pēc sava piedāvātā miera plāna izgāšanās, kurš paredzēja vardarbības pārtraukšanu un sarunu sākšanu starp opozīciju un valdību, savu amatu pameta  ANO un Arābu līgas īpašais sūtnis Sīrijas jautājumos Kofi Annans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!