Foto: Reuters/Scanpix

Sīrijas prezidents Bašars al Asads svētdien sacījis Francijas likumdevējiem, kas ieradušies vizītē Sīrijā, ka ir noskaņots "optimistiski" attiecībā uz šomēnes plānotajām jaunajām miera sarunām, apliecināja viens no delegācijas locekļiem.

Sīrijas prezidents arī sacījis, ka ir gatavs sarunām ar aptuveni 100 nemiernieku grupējumiem, kas cīnās pret viņa valdību, norādīja Francijas parlamenta deputāts Tjerī Marjanī. Sarunu iespēju ar džihādistu grupējumiem viņš tomēr noraidījis.

Asads pieņēma trīs Francijas likumdevējus svētdien Damaskā. Dienu iepriekš viņi apmeklēja Alepo, ko pagājušajā mēnesī valdības spēkiem izdevās atkarot nemierniekiem.

Asads delegācijai sacījis, ka "lielā mērā rēķinās" ar jaunajām miera sarunām, kuras paredzēts sākt šomēnes Kazahstānas galvaspilsētā Astanā.

Tās organizē Krievija un Turcija, kas jau palīdzēja Sīrijas valdības un nemiernieku starpā noslēgt patlaban spēkā esošo trauslo pamieru.

Asdas ir "gatavs runāt" ar aptuveni 91 nemiernieku grupējumu, tomēr ne ar "Daesh" un bijušā "Al Qaeda" atzara" – Levantes iekarošanas frontes – džihādistiem, sacīja Marjanī.

Asads teicis, ka ir noskaņots "optimistiski" un ka ir "gatavs izlīgumam ar viņiem, ar nosacījumu, ka viņi noliek ieročus".

Sīrijas prezidents arī kritizējis Turcijas kolēģi Redžepu Tajipu Erdoanu, sakot, ka Turcijas līderis cietumā tur "vairāk politieslodzīto nekā visas arābu valstīs kopā".

Asads noraidījis viņa armijai izteiktās apsūdzības kara noziegumos, sakot, ka neviens karš nav tīrs.

"Iespējams, bija kļūdas no valdības puses", kuras, kā sacījis Asads, viņš "nosodīs" un "nožēlos", norādīja Marjanī.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011. gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem.

Atbilstoši jaunākajām sīriešu aktīvistu aplēsēm karā dzīvību zaudējuši jau vairāk nekā 300 000 cilvēku.

Sīrijas miera sarunu nākamā kārta Astanā sāksies 23. janvārī, trešdien pavēstīja Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!