Foto: Reuters/Scanpix

Sīrijas prezidents Bašars al Asads pirmdien parakstījis trīs jaunus likumus cīņai pret terorismu, kuros paredzēti sodi par teroristisku darbību, vēstīja Sīrijas valsts plašsaziņas līdzekļi.

Likums par cīņu pret terorismu izskaidro, ar ko Sīrijā tiek saprasta teroristiska darbība, teroristiska organizācija, terorisma finansēšana un sods par teroristisku darbību vai līdzdalību terorismā.

Tas noteic, ka terorakts ir ikviena rīcība, kuras mērķis ir radīt cilvēkos paniku, destabilizēt sabiedrisko kārtību un bojāt valsts pamata infrastruktūru, izmantojot ieročus, munīciju, sprāgstvielas, uzliesmojošus materiālus, toksiskus produktus, epidemioloģiskus vai bakterioloģiskus ieročus.

Savukārt teroristiska organizācija ir triju vai vairāk personu grupa, kas plāno pastrādāt teroraktu, nosaka jaunais likums Sīrijā.

Tāpat Asads parakstīja likumu, kas paredz atbrīvot no darba valsts institūcijās, atcelt algu un pensiju personām, kas notiesātas par terorakta veikšanu, kūdīšanu uz terorakta veikšanu, finansiālas vai morālas palīdzības sniegšanu teroristu grupējumiem.

Trešais Asada pirmdien parakstītais likums paredz desmit līdz 20 gadu ilgu sodu par cilvēka nolaupīšanu ar spēku, draudēšanu vai apmānīšanu, lai saņemtu izpirkuma naudu, kā arī maksimālā soda piemērošanu par nepilngadīgo nolaupīšanu.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek plaši nemieri pret Asada režīmu, kuros atbilstoši Londonā bāzētās nevalstiskās cilvēktiesību organizācijas "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem gājuši bojā vairāk nekā 16 500 cilvēku. Asada režīms par nemieru organizēšanu vaino "ārvalstu teroristus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!