Foto: AFP/Scanpix

Sīrijas prezidents Bašars al Asads intervijā Rietumvalstu žurnālistiem Damaskā ir paziņojis, ka viņš paredz palikt pie varas vismaz līdz 2021. gadam, neraugoties uz valstī notiekošo pilsoņkaru.

ASV laikraksta "New York Times" otrdien publicētajā intervijā Asads noraidīja jebkādas politiskas pārmaiņas pirms konflikta militāra noslēguma un sacīja, ka viņš paliks prezidenta amatā vismaz līdz 2021. gadam, kad beigsies viņa trešais septiņu gadu amata termiņš.

Assads "izstaroja pašapziņu un draudzīgumu" savā intervijā, kurā viņš apsūdzēja ASV, ka tās ir šī konflikta virzītājspēks un aktīvi atbalsta teroristu organizāciju "Daesh" ("Islāma valsts") un citus ekstrēmistu grupējumus.

"Es esmu tikai virsraksts – sliktais prezidents, sliktais puisis, kurš nogalina labos puišus," sacīja Asads. "Jūs zināt šo stāstījumu. Īstais iemesls ir valdības gāšana. Šī valdība neatbilst Savienoto Valstu kritērijiem."

Asads tomēr teica, ka viņš vēl arvien ir gatavs iesaistīties dialogā pat ar ASV. "Bet tas nenozīmē atteikties no mūsu suverenitātes un pārvērst Sīriju par marionešu valsti," piebilda Asads.

Neraugoties uz milzīgu starptautisko spiedienu, Asads tic, ka stiprs vietējais atbalsts ļaus viņam palikt pie varas.

Prezidents piebilda, ka liela daļa atbalsta viņam ir no cilvēkiem, kuri ir pret viņa politiku un partiju "Baath", bet kurus biedē alternatīvas – ekstrēmistu vara vai valsts sabrukums.

"Viņi ir uzzinājuši valsts vērtību," sacīja Asads.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!