Foto: EPA/LETA
"WikiLeaks" dibinātāja Džuliana Asanža neautorizētās autobiogrāfijas tirdzniecība izgāzusies, trešdien vēsta laikraksts "The Guardian". Saskaņā ar tirgus izpētes kompānijas "Nielsen BookScan" datiem, pirmajās trijās dienās pēc grāmatas iznākšanas veikalos nopirkti vien 644 eksemplāri, bet bestselleru nedēļas reitingā grāmata ieņem vien 50.vietu.

Izdevniecības "Canongate" redakcijas direktors paziņojis, ka par pārdošanas rezultātiem vēl pāragri spriest. "Mēs nekā īpaši negatavojām pārdošanas uzsākšanu, nerīkojām nekādus pasākumus ne medijiem, ne lasītājiem. Turklāt mēs lepojamies ar to, ka mums izdevās publicēt šo grāmatu, lai gan tas nebija viegli, un mēs lepojamies ar pašu grāmatu," viņš paziņoja.

Džulians Asanžs noslēdzis kontraktu par autobiogrāfijas izdošanu ar izdevniecību "Canongate" 2010.gada decembrī. Grāmata uzrakstīta, balstoties uz vairāk kā 50 intervijām, kuras Asanžs sniedza rakstniekam, grāmatas autoram. 2011.gada martā starp Asanžu un izdevējiem radās pretrunas, kā rezultātā "WikiLeaks" dibinātājs apvainoja "Canongate" oportunismā un vēlmē nopelnīt naudu, un pārtrauca sadarbību ar izdevējiem.

Avansu, kas tika samaksāts par grāmatu, Asanžs nav atmaksājis, kas formāli kļuvis par iemeslu grāmatas kā neautorizētas autobiogrāfijas izdošanai. Izdevniecība solījusi Asanžam izmaksāt procentus no grāmatas tirdzniecības ieņēmumiem tiklīdz tie pārsniegs jau izmaksāto avansu.

Pašreiz Džulians Assanžs atrodas Lielbritānijā  mājas arestā, ņemot vērā izvirzīto apsūdzību izvarošanā. 2011.gada februārī britu tiesa nolēma viņu izdot Zviedrijai, taču spriedums nestājās spēkā, jo Asanža advokāts iesniedza apelācijas prasību. Tiesas lēmums tikšot paziņots tuvākajā laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!