Interneta vietnes "WikiLeaks" dibinātājs Džulians Asanžs, kurš jau kopš jūnija atrodas Ekvadoras vēstniecībā Londonā, kur izvairās no izdošanas Zviedrijai, pastāstījis medijiem par pirmajām 100 vēstniecībā pavadītājām dienām, raksturojot tās kā ”dzīvi kosmiskajā stacijā”, vēsta britu laikraksts ”Daily Mail”.

Asanžs pastāstīja, ka strādā 17 stundas diennaktī un aktīvi pilda fiziskos vingrinājumus, lai nepasliktinātos veselības stāvoklis. "Tas ir kā dzīvot kosmiskajā stacijā", stāsta Asanžs.

Asanžam vēstniecībā ir atvēlēta viena istaba, gultas vietā ir matracis. Istabā ir apaļš galds, krēsli un grāmatu plaukti. Tur atrodas arī skriešanas trenažieris, uz kura Asanžs katru dienu noskrienot 5 - 8 kilometrus. Vannas istaba un nelielā virtuvīte viesim ir jādala ar vēstniecības darbiniekiem.

Gadījumam, ja Asanžs mēģinātu pamest vēstniecību, pie tās ieejas pastāvīgi dežūrē viens policists. Vēl viens likumsargs vienmēr atrodas vēstniecības vestibilā, kuram nav diplomātisko telpu statusa, pie lifta, gadījumam, ja Asanžs vēlētos nokļūt uz ēkas jumta un bēgt ar helikopteri. Trešais policists stāv pie ārējām ugunsdrošības kāpnēm, kuras atrodas līdzās Asanža istabai, vēsta laikraksts.

Vēstniecībā Asanžs staigā tērpts tradicionālā Ekvadoras kreklā un džinsos. Līdzās skriešanai viņš arī boksējoties un vingrojot. Uzturā Asanžs cenšoties lietot pēc iespējas vairāk svaigus, nekonservētus produktus, kurus atnes draugi un vēstniecības darbinieki. Istabā ir arī ultravioleto staru lampa, kurai jāaizvieto saules gaisma.

"WikiLeaks" dibinātājs turpinot darbu pie vietnes vadīšanas, izmantojot mobilos tālruņus un portatīvo datoru. "Strādāju pa 17 stundām dienā, septiņas dienas nedēļā. Gulēt ir grūti policijas manevru dēļ," Asanžu citē "Daily Mail", paskaidrojot, ka istabā ir labi dzirdami trokšņi no ārpuses.

Pirmie divi mēnešī vēstniecībā esot pagājuši pozitīvi un interesanti, norāda Asanžs. Esot bijusi politiskā cīņa un vingrinājumi aprīkojuma izmantošanai ārkārtas situācijām. Tagad viss esot norimies un "stabilitāte kļūst apnicīga". Brīvo laiku viņš pavadot lasot grāmatas un skatoties filmas, TV šovus klēpjdatotorā.

Žurnālistiem nav atļauts atklāt, kāds tieši "aizsardzības ekipējums" atrodas pie Asanža gultas un kādi dokumenti izlikti pie istabas sienām, norāda "Daily Mail".

Nav zināms, cik ilgi vēl Asanžam būs jāpavada vēstniecībā, jo Lielbritānija paziņoja, ka neļaus izbraukt uz Ekvadoru, kur viņam piešķirts politiskais patvērums. Tomēr Asanžs nešaubās, ka agrāk vai vēlāk nokļūs Ekvadoras galvaspilsētā Kito, no kurienes būtu iespēja ceļot pa citām "draudzīgām" valstīm, norādīja Asanžs.

Jau vēstīts, ka Asanžs Ekvadoras vēstniecībā Londonā atrodas kopš 19. jūnija, kad pārkāpjot mājas aresta nosacījumus iegāja vēstniecībā un lūdza Ekvadoras politisko patvērumu. Piecas dienas pirms tam LielbritānijasAugstākā tiesa noraidīja Asanža pārsūdzību lēmumam par viņa izdošanu Zviedrijai.

Atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīts, ka Ekvadora savu lēmumu piešķirt politisko patvērumu pamatoja ar bažām, kad pēc izdošanas Zviedrijai Asanžu nodos ASV, kur viņu varētu tiesāt par slepenu ASV valdības dokumentu publiskošanu.

Lielbritānijas Ārlietu ministrija (ĀM) paziņoja, ka britu policija ir gatava apcietināt Asanžu, jo viņš pārkāpis atbrīvošanas pret drošības naudu nosacījumus. Lielbritānijas ĀM arī paziņoja, ka var atcelt Ekvadoras vēstniecības diplomātisko statusu, izmantojot 1987.gadā pieņemtu Likumu par diplomātiskām un konsulārām telpām.

Ekvadoras ārlietu ministrs Rikardo Patino 16. augustā  paziņoja, ka Lielbritānija ir rakstveidā draudējusi iebrukt Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai apcietinātu tur esošo Asanžu.

Lielbritānija izdarītu diplomātisku pašnāvību, ja mēģinātu ieiet Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai arestētu Džuljenu Asanžu, paziņoja Ekvadoras prezidents Rafaels Korrea.

Zviedrija 2010.gada 18.novembrī izdeva starptautisku orderi Asanža aizturēšanai, lai varētu viņu nopratināt saistībā ar aizdomām, ka viņš Zviedrijā izvarojis kādu sievieti un seksuāli uzmācies citai sievietei. Abas šīs sievietes bija "WikiLeaks" brīvprātīgās līdzstrādnieces.

Lielbritānijas policija 2010.gada 7.decembrī aizturēja Asanžu, tomēr apcietinājums viņam tika nomainīts pret mazāk stingru drošības līdzekli, un viņam bija jāievēro stingri noteikumi, ko paredz tiesas lēmums atbrīvot Asanžu pret drošības naudu un ļaut viņam dzīvot kāda atbalstītāja savrupnamā.

Austrālijā dzimušais datorspeciālists noliedz abu Zviedrijas sieviešu apsūdzības. Viņš atzīst, ka viņu ar šīm sievietēm ir saistījušas seksuālas attiecības, tomēr apgalvo, ka tas noticis ar abpusēju piekrišanu.

Asanžs apgalvo, ka mēģinājumi panākt viņa izdošanu Zviedrijai ir politiski motivēti un to patiesais mērķis esot viņa izdošana ASV, kur viņš tiktu tiesāts par slepenu dokumentu publiskošanu. "WikiLeaks" izpelnījās starptautisku uzmanību, publiskojot desmitiem tūkstošu slepenu ASV militāro dokumentu par karadarbību Afganistānā un Irākā, kā arī publiskojot vairāk nekā 250 tūkstošus ASV vēstniecību ziņojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!