Interneta vietnes "WikiLeaks" dibinātājs Džulians Asanžs, kurš uzturas Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai izvairītos no tā izdošanas Zviedrijai, paredz, ka diplomātiskajās telpās tam būs jāpavada sešus līdz 12 mēnešus. Asanžs uzskata, ka Zviedrijas varas iestādes varētu atcelt apsūdzības pret viņu, kas būtu "visticamākais scenārijs", vēsta raidsabiedrība BBC.

Ekvadoras vēstniecības Londonā telpās notikušajā intervijā raidsabiedrībai "Telesur" Asanžs paudis ticību, ka konflikts par tā izdošanu Zviedrijai, kur viņš tiek turēts aizdomās seksuāla rakstura noziegumos, tiks atrisināts diplomātiskā ceļā.

Viņš norādījis, ka Zviedrija varētu atcelt viņam izvirzītās apsūdzības. "Zviedrijas valdība varētu atcelt lietu. Es domāju, ka tas ir visticamākais scenārijs. Varbūt pēc pamatīgas izmeklēšanas par to, kas notika, viņi varētu atcelt lietu," BBC citē Asanža teikto.

"Domāju, tas varētu tikt atrisināts sešu līdz 12 mēnešu laikā. Tās ir manas aplēses," teica Asanžs.

Savukārt Ekvadoras prezidents Rafaels Korrea iepriekš paziņoja, ka diplomātiskais strīds par Asanžu var ieilgt uz mēnešiem un pat gadiem, ja Lielbritānija neatļaus viņam doties uz Latīņamerikas valsti.

Jau vēstīts, ka Asanžs Ekvadoras vēstniecībā Londonā atrodas kopš 19. jūnija, kad pārkāpjot mājas aresta nosacījumus iegāja vēstniecībā un lūdza Ekvadoras politisko patvērumu. Piecas dienas pirms tam LielbritānijasAugstākā tiesa noraidīja Asanža pārsūdzību lēmumam par viņa izdošanu Zviedrijai.

Atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīts, ka Ekvadora savu lēmumu piešķirt politisko patvērumu pamatoja ar bažām, kad pēc izdošanas Zviedrijai Asanžu nodos ASV, kur viņu varētu tiesāt par slepenu ASV valdības dokumentu publiskošanu.

Lielbritānijas Ārlietu ministrija (ĀM) paziņoja, ka britu policija ir gatava apcietināt Asanžu, jo viņš pārkāpis atbrīvošanas pret drošības naudu nosacījumus. Lielbritānijas ĀM arī paziņoja, ka var atcelt Ekvadoras vēstniecības diplomātisko statusu, izmantojot 1987.gadā pieņemtu Likumu par diplomātiskām un konsulārām telpām.

Ekvadoras ārlietu ministrs Rikardo Patino 16. augustā  paziņoja, ka Lielbritānija ir rakstveidā draudējusi iebrukt Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai apcietinātu tur esošo Asanžu.

Lielbritānija izdarītu diplomātisku pašnāvību, ja mēģinātu ieiet Ekvadoras vēstniecībā Londonā, lai arestētu Džuljenu Asanžu, paziņoja Ekvadoras prezidents Rafaels Korrea.

Zviedrija 2010.gada 18.novembrī izdeva starptautisku orderi Asanža aizturēšanai, lai varētu viņu nopratināt saistībā ar aizdomām, ka viņš Zviedrijā izvarojis kādu sievieti un seksuāli uzmācies citai sievietei. Abas šīs sievietes bija "WikiLeaks" brīvprātīgās līdzstrādnieces.

Lielbritānijas policija 2010.gada 7.decembrī aizturēja Asanžu, tomēr apcietinājums viņam tika nomainīts pret mazāk stingru drošības līdzekli, un viņam bija jāievēro stingri noteikumi, ko paredz tiesas lēmums atbrīvot Asanžu pret drošības naudu un ļaut viņam dzīvot kāda atbalstītāja savrupnamā.

Austrālijā dzimušais datorspeciālists noliedz abu Zviedrijas sieviešu apsūdzības. Viņš atzīst, ka viņu ar šīm sievietēm ir saistījušas seksuālas attiecības, tomēr apgalvo, ka tas noticis ar abpusēju piekrišanu.

Asanžs apgalvo, ka mēģinājumi panākt viņa izdošanu Zviedrijai ir politiski motivēti un to patiesais mērķis esot viņa izdošana ASV, kur viņš tiktu tiesāts par slepenu dokumentu publiskošanu. "WikiLeaks" izpelnījās starptautisku uzmanību, publiskojot desmitiem tūkstošu slepenu ASV militāro dokumentu par karadarbību Afganistānā un Irākā, kā arī publiskojot vairāk nekā 250 tūkstošus ASV vēstniecību ziņojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!