Foto: AP/Scanpix

Interneta vietnes "WikiLeaks" dibinātājs Džulians Asanžs no Ekvadoras vēstniecības Londonā balkona svētdien plāno sniegt preses konferenci, vēsta BBC.

Spāņu advokāts Baltasars Garsons pavēstījis, ka Asanžs lūdzis aizstāvēt viņa intereses un tiesības atstāt Lielbritāniju, lai dotos uz Ekvadoru, kurā viņam piešķirts politiskais patvērums.

Advokāts pavēstījis, ka Asanžs, neskatoties uz diviem mēnešiem vēstniecības telpās, ir labā omā.

Pēc ceturtdienas lēmuma, ar kuru "WikiLeaks" dibinātājam piešķirts politiskais patvēruma Ekvadorā, Lielbritānija paziņoja, ka nepieļaus Asanža izvešanu no valsts, tiklīdz viņš izies no vēstniecības telpām, policija vīrieti arestēs. Jau vairākas dienas pie vēstniecības telpām dežurē policija.

Ekvadoras valdība uzskata, ka izdošanas gadījumā Zviedrijai netiks ievērotas Asanža cilvēktiesības un šī valsts var tālāk viņu izdot ASV. Asanžs interneta vietnē "Wikileaks" publicēja daudzus tūkstošus diplomātisko dokumentu un šīs publikācijas sadusmoja daudzas valstis, tostarp ASV. Tāpēc Asanžs uzskata, ka tagad tiek vajāts un ASV viņu apsūdz spiegošanā.

Asanžs uzskata, ka Ekvadoras lēmums ir "vēsturiska uzvara, taču cīņa ir tikai nesan sākusies".

Lielbritānijas policija Asanžu aizturēja 2010.gada 7.decembrī, taču apcietinājums viņam tika nomainīts pret mazāk stingru drošības līdzekli, un tagad viņam jāievēro stingri noteikumi, ko paredz tiesas lēmums atbrīvot Asanžu pret drošības naudu un ļaut viņam dzīvot kāda atbalstītāja savrupnamā.

"WikiLeaks" izpelnījās starptautisku uzmanību, publiskojot desmitiem tūkstošu slepenu ASV militāro dokumentu par karadarbību Afganistānā un Irākā, kā arī publiskojot vairāk nekā 250 tūkstošus ASV vēstniecību ziņojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!