Foto: Reuters/Scanpix

Parīzes asinspirts liktenīgās piektdienas, 13. novembra, vakarā bija pēkšņa un stindzinoši šokējoša. Tiesa, negaidīts bija arī šā gada janvārī Parīzē piedzīvotais uzbrukums "Charlie Hebdo" redakcijai un tam sekojošā ķīlnieku krīze, tomēr mēs Eiropā uz teroraktiem joprojām esam ieraduši skatīties kā uz kaut ko tālu.

Tam ir arī pamats - salīdzinoši drošajā pasaules daļā, kurā dzīvojam, terorakti notiek vien pāris reizes desmitgadē. Turklāt tikai Parīzē lieli teroristu uzbrukumi piedzīvoti divreiz, iepriekš tie atkārtoti vienā pilsētā nebija notikuši.

Atgādinām, kādi bijuši septiņi visvairāk dzīvības prasījušie terorakti Rietumeiropā kopš 1980. gada. Nevainīgu cilvēku upuru skaita ziņā tikai viens no tiem bijis lielāks par nupat Francijas galvaspilsētā piedzīvoto slaktiņu.

Foto: Arhīva foto

Notikuma vieta: Boloņas dzelzceļa stacija Itālijā

1980. gada 2. augustā plkst. 10.25 pēc vietējā laika stacijā nogranda sprādziens, daļēji iznīcinot pārpildīto ēku, kā arī sadragājot vairākus tuvumā esošus vilcienu vagonus.

Nogalināti: 85

Ievainoti: vismaz 200

Tiek uzskatīts, ka teroraktu pastrādāja itāļu neofašistu militārais grupējums "Nuclei Armati Rivoluzionari", kura pārstāvji gan to vienmēr ir nolieguši. Par noziegumu tika aizturēti un notiesāti trīs grupējuma biedri. Terorakta mērķis tā arī nekad īsti netika noskaidrots.

Foto: Arhīva foto

Notikuma vieta: Barselonas lielveikals "Hipercor" Spānijā

1987. gada 19. jūnijā plkst. 16.12, kad lielveikals atbilstoši piektdienai piedzīvoja lielu pircēju pieplūdumu, pazemes autostāvvietā zem tā nogranda sprādziens. Trieciena rezultātā ēkā sabruka vairāku stāvu pārsegumi, un to pārņēma uguns un indīgu gāzu sajaukums.

Nogalināts: 21

Ievainoti: 45

Teroraktu pastrādāja basku nacionālistu organizācijas ETA militārais spārns. Tā rīkošanā piedalījās četri ETA biedri. Lai gan teroraktus basku grupējums īstenoja arī iepriekš, kā arī pēc lielveikala spridzināšanas, šis ir asiņainākais noziegums organizācijas vēsturē.


Foto: Arhīva foto

Notikuma vieta: iela pie Omagas tiesas ēkas, Lielbritānijā

1998. gada 15. augustā plkst. 15.10 pie Omagas pilsētas tiesas Ziemeļīrijā sprāga automašīnā "Vauxhall Cavalier" ievietots spridzeklis. Lai gan policija neilgi pirms sprādziena bija saņēmusi brīdinājumus, tie nebija precīzi un rezultātā cilvēki tika "evakuēti" tuvāk spridzeklim.

Augšā redzamā fotogrāfija uzņemta īsi pirms sprāga sarkanajā auto ievietotā bumba. Tajā redzamais vīrietis ar bērnu izdzīvoja, bet fotoaparāta īpašnieks gāja bojā.

Nogalināti: 29

Ievainoti: vismaz 220

Sprādzienu sarīkoja "Īstā īru republikāņu armija" - "Īru republikāņu armijas" atzars, kurš iebilda pret pamieru ar Lielbritānijas varasiestādēm. Vēlāk organizācija atvainojās, bet policija par terorismu aizturēja un notiesāja vismaz četrus tās biedrus.

Foto: Reuters/Scanpix

Notikuma vieta: Madrides piepilsētas dzelzceļa tīkls Spānijā

2004. gada 11. martā laika posmā no plkst. 7.37 līdz plkst 7.40 kopumā četros vilcienu sastāvos sprāga 10 no attāluma vadāmas bumbas, kuras pārsvarā atradās pamestās mugursomās. Vēl trīs tika atrastas un deaktivizētas.

Nogalināts: 191

Ievainoti: vismaz 2050

Par vainīgiem asinspirts sarīkošanā tika atzīti nelielas teroristu organizācijas biedri, kuri bija iedvesmojušies no "Al Qaeda", taču nekādu kontaktu ar šo teroristu organizāciju ieguvuši nebija. Apcietināti tika arī vairāki kalnrūpniecības nozarē strādājošie, kuri teroristiem iepriekš bija sagādājuši sprāgstvielas.


Foto: AFP/Scanpix

Notikuma vieta: Londonas metro un satiksmes autobuss Lielbritānijā

2005. gada 7. jūlijā laika posmā no plkst. 8.49 līdz plkst 9.47 trijos metro vagonos un kādā divstāvu autobusā tika aktivizētas mugursomās paslēptas bumbas. Divas nedēļas iepriekš cits terorakta mēģinājums bija izgāzies, nenesot nekādus upurus.

Nogalināti: 52

Ievainoti: vismaz 700

Par noziegumu veikšanu aizdomās turēti tiek četri vīrieši, kuri visi uzbrukumos paši gāja bojā. Lai gan tiešas saiknes tiek apšaubītas, par teroraktu veikšanu atbildību uzņēmās "Al Qaeda".


Foto: AFP/Scanpix

Notikuma vieta: valdības ēku kvartāls Oslo un Ūtejas sala Norvēģijā

2011. gada 22. jūlijā plkst. 15.25 Oslo centrālajā kvartālā pie premjera biroja eksplodēja minivenā novietota bumba. Gandrīz divas stundas vēlāk Ūtejas salā, kur tobrīd norisinājās Norvēģijas "Darba partijas" jauniešu nometne, krastā izkāpa vīrietis un sāka šaut uz visiem sastaptajiem cilvēkiem. Šaušana turpinājās vairāk nekā stundu līdz plkst. 18.34 policija viņu arestēja.

Nogalināti: 77

Ievainoti: vismaz 110

Noziegumu vienatnē izplānoja un veica 32 gadus vecais labējais ekstrēmists un kristīgais fundamentālists Anderss Bērings Breivīks.


Foto: AFP/Scanpix

Notikuma vieta: satīras žurnāla "Charlie Hebdo" redakcija Parīzē, Francijā

Parīzē bāzētā satīras žurnāla redakcijā 2015. gada 7. janvārī ieradās divi ar dažādiem ieročiem bruņoti vīrieši un atklāja uguni uz redakcijā esošajiem cilvēkiem. Pēc slaktiņa laikraksta telpās viņi nogalināja kādu uz ielas esošu policistu.

Nogalināti: 12

Ievainoti: 11

Terorakts esot izplānots organizācijas "Al Qaeda" Jemenas atzarā, lai atriebtu žurnāla īstenoto Muhameda attēlošanu, bet to izpildīja divi brāļi Saīds Kuači un Šerifs Kuači. Pēc bēguļošanas abi noziedznieki slēpās kādā mājā līdz tika nošauti, cenšoties atšaudīties.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!