Foto: EPA/LETA
Ēģiptes galvaspilsētā Kairā sestdienas notikušo musulmaņu un kristiešu sadursmju upuru skaits pieaudzis līdz 15 – slimnīcā gājuši bojā trīs nopietni ievainotie sadursmju dalībnieki. Tikmēr sieviete, kuras dēļ izcēlušies asiņainie nemieri, lūgusi Ēģiptes armijas Augstākās padomes aizsardzību, ziņo ārvalstu masu mediji.

Baidoties par savu dzīvību 25 gadus vecā trīs bērnu māte Abira Talāta Fahri lūgusi padomi paslēpt viņu drošā vietā.

Kristiete Fahri grasījās apprecēties ar musulmani pēc tam, kad šķirsies no sava vīra kristieša. Taču viņas ģimene kategoriski pret to iebilda un marta sākumā paslēpa sievieti baznīcā. Naktī uz svētdienu viņas līgavainis Jasins Sabits lūdzis musulmaņu palīdzību, lai viņu atbrīvotu, bet šīs plāns pārvērtās asiņainajā slaktiņā.

Vairāki simti musulmaņu sestdien naktī sapulcējās pie koptu Svētā Minas baznīcas Kairas Imbabas rajonā, sākumā musulmaņi skandēja prasību izdot sievieti, savukārt kristieši atbildēja ar saucieniem "Ak, Dievs! Ak, Jēzu!". Pēc tam abas puses sāka uz pretiniekiem mest akmeņus, nedaudz vēlāk tika atklāta uguns no šaujamieročiem. Musulmaņi meta arī degbumbas un baznīca un apkārtējās ēkas aizdegās. Sadursmēs gājuši bojā 12 cilvēki, vairāki guva ievainojumus, un otrdien slimnīcā mira vēl trīs cilvēki.

Aizturēti 190 nemieru dalībnieki, kuri tiks nodoti militārajai tiesai. Kopš prezidenta Hosnī Mubaraka gāšanas februārī Ēģiptē pie varas ir bruņoto spēku vadības izveidotā augstākā militārā padome.

Arī agrāk Ēģiptē notikušas sadursmes starp musulmaņiem un koptiem, kuras izprovocējušas ziņas, ka kopti ar varu tur klosteros vai baznīcās sievietes, kuras vēlas pāriet islāmā. Koptu sievietes dažkārt pāriet islāmā, lai varētu šķrt laulību, jo koptu baznīcā laulības šķiršana nav atļauta.

Kopti ir lielākā kristiešu kopiena Tuvajos Austrumos. Viņi ir 10% no Ēģiptes 80 miljoniem iedzīvotāju, kuru vairākums ir musulmaņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!