Foto: AFP/Scanpix
Asiņainās sadursmēs starp savstarpēji karojošiem klaniem Galkaijas pilsētā Somālijas centrālajā daļā gājuši bojā ne mazāk kā 30 cilvēki un aptuveni 100 guvuši ievainojumus, vēsta raidorganizācija BBC.

Pilsētas slimnīca, kur strādā starptautiskās humanitārās organizācijas "Ārsti bez robežām" darbinieki, knapi tiek galā ar lielo ievainoto pieplūdumu.

Aculiecinieki apgalvo, ka kauju laikā pilsētas dzīvojamo māju kvartālos karojošā puses likušas lietā smago artilēriju. Pēc viņu vārdiem, sadursmēs piedalījušie kaujinieki no Puntlandes provinces un pārstāvji no islamiskās organizācijas, kas esot saistīta ar radikālo gribējumu "Aš – Šabab", vēsta BBC.

Somālijas premjerministrs Abdiveli Muhammeds Ali aicinājis karojošās puses pārtraukt bruņoto cīņu un sēsties pie sarunu galda. Tikmēr Apvienoto Nāciju organizācija (ANO) brīdinājusi par humanitārās situācijas pasliktināšanos Somālijā.

Valsti pārņēmis liels sausums, un lielākajai daļai dienvidu rajonos dzīvojošo draud masveida bads, pieaug mirstības līmenis, starp iedzīvotājiem turpina izplatīties infekciju slimības.

ANO aģentūra, kas sniedz palīdzību bēgļiem, ziņo, ka kaujinieki no islāma radikālās kustības "Aš- Šabab", kontrolējot lielāko Somālijas dienvidu daļu, pirmkārt ierobežojot cilvēku iespējas pārvietoties savos rajonos.

Saskaņā ar datiem, starptautiskās organizācijas, no sausuma līdz šim cietuši vairāk nekā 12 miljoni cilvēku, vēsta BBC.

Jau vēstīts, ka Somālija kā vienota valsts pārstāja pastāvēt 1991.gadā, kad sabruka diktatora Saīda Barres režīms. Starptautiskā sabiedrība kā vienīgo likumīgu valdību atzīst federālo valdību, kas kontrolē tikai Mogadišo un dažus apkaimes rajonus. Pārējo Somālijas daļu kontrolē daži neatzīti grupējumi un kaujinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!