Gandrīz ik dienu notiekošie gāztās islama kustības "Taliban" atlikušo kaujinieku uzbrukumi palīdzības darbiniekiem un afgāņiem, kā arī asiņainās frakciju sadursmes rada nopietnus draudus Afganistānas nākotnei, otrdien paziņoja ANO īpašais sūtnis Afganistānā Lahdars Brahimi.
Viņš sacīja, ka Afganistāna joprojām nespēj tikt galā ar vardarbību, jo starptautiskie drošības spēki darbojas tikai Kabulā un tās apkārtnē.

"Drošības jautājums (..) met garu ēnu uz visu miera procesu un arī uz visu Afganistānas nākotni," ANO Drošības padomei paziņoja Brahimi.

Pēdējo nedēļu laikā "Taliban" kaujinieki ir atkal parādījušies Pakistānas pierobežas rajonos un veic uzbrukumus amerikāņu un citiem spēkiem.

"Pašreiz gandrīz ik dienas ir centrālajai valdībai naidīgu elementu un to atbalstītāju uzbrukumi," sacīja Brahimi. Viņš atsaucās uz uzbrukumiem, kurus veikuši spēki, kas saistīti ar "Taliban", "Al Qaeda" un afgāņu modžahedinu līderi Gulbadinu Hekmatjaru, kurš ir aicinājis uz džihadu pret ASV spēkiem Afganistānā.

Brahimi atkārtoti aicināja nosūtīt vairāk miera uzturētāju papildus Vācijas vadītajiem spēkiem, kas apsargā Kabulu, taču to ASV un Eiropas valstis nesteidzas organizēt.

Viņš sacīja, ka ir laiks pārējai valstij sajust paaugstinātu drošību, "lai nemazinātos atbalsts valdībai un bīstami neirtu Bonnas miera process".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!