Foto: AP/Scanpix/LETA
Astoņas Eiropas Savienības (ES) valstis paudušas atbalstu jaunas jūras ceļu patrulēšanas misijas izveidei, lai sekmētu konfliktu novēršanu stratēģiski svarīgajā Hormuza šaurumā, pirmdien pavēstīja Francijas Ārlietu ministrija.

Jaunās misijas izveidi atbalstījušas Beļģija, Dānija, Francija, Grieķija, Itālija, Nīderlande, Portugāle un Vācija, informēja ministrija. Cik daudzi kuģi misijā būs iesaistīti un kad operācija varētu tikt sākta, pagaidām netiek atklāts.

Lēmums pieņemts laikā, kad reģionā saglabājas spriedze lielā mērā ASV un Irānas nokaitēto attiecību dēļ. Notikuši uzbrukumi tankkuģiem, naftas transportam svarīgajā reģionā bīstamība palielinājusies citu konfliktu dēļ. "Daudzus mēnešus šī situācija apdraudējusi navigācijas brīvību, kā arī Eiropas un ārzemju kuģu un to komandu drošību," teikts ministrijas paziņojumā.

Ar šo ES iniciatīvu tiek uzsvērts bloka mērķis rīkoties atsevišķi no ASV, kas pērn novembrī kopā ar sabiedrotajiem sāka savu operāciju kuģu aizsardzībai Persijas līča ūdeņos.

Francija un tās Eiropas sabiedrotie vēlas norobežoties no ASV prezidenta Donalda Trampa, lai sekmētu 2015. gada Irānas kodolvienošanās saglabāšanu.

Francija, Dānija, Grieķija un Nīderlande jau apstiprinājušas savu ieguldījumu misijā, kas bāzēsies Apvienotajos Arābu Emirātos, bet tuvāko dienu laikā ir gaidāmi paziņojumi par jaunām saistībām," norādīja Francijas Ārlietu ministrija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!