Foto: AFP/Scanpix/LETA
"AstraZeneca" Covid-19 vakcīnas sniegtie ieguvumi ir pozitīvi attiecībā uz tās radītajiem riskiem visās vecuma grupās, piektdien paziņojusi Eiropas Zāļu aģentūra (EZA), rekomendējot turpināt šīs vakcīnas neierobežotu izmantošanu.

"Visnopietnākās blakusparādības ir ļoti reti gadījumi ar neparastiem trombiem ar mazu trombocītu skaitu," paziņoja aģentūra, norādot, ka saskaņā ar aplēsēm tādi trombi izveidojas vienam no 100 000 cilvēku.

Vakcīnas sniegtie ieguvumi, novēršot smagu saslimšanu ar Covid-19, atsver šos riskus, paziņoja EZA pēc vakcīnas datu padziļinātas izpētes.

Analizējot datus, secināts, ka risks, ka izveidosies trombi ar mazu trombocītu skaitu, ir lielāks cilvēkiem, kas jaunāki par 60 gadiem, bet arī šajā vecuma grupā ieguvumi atsver riskus, paziņoja aģentūra.

EZA 7. aprīlī paziņoja, ka asins trombu veidošanās jāuzrāda kā ļoti reta "AstraZeneca" Covid-19 vakcīnas blakne. Aģentūra nenoteica jaunus ierobežojumus vakcīnas lietošanai cilvēkiem vecumā virs 18 gadiem.

Tomēr vairākas Eiropas Savienības (ES) valstis ir apturējušas šīs vakcīnas izmantošanu, bet citas lieto to tikai cilvēkiem, kas vecāki par 60 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!