ASV vairākkārt izmantojamā kosmosa kuģa "Discovery" apkalpes locekļi pirmdien ar manipulatora palīdzību Starptautiskās kosmiskās stacijas (SKS) moduļa "Unity" savienojuma mezglam pievienojuši Itālijā būvēto kravas konteineru "Leonardo".
NASA pārstāvniecība Krievijas Lidojumu vadības centrā aģentūru "Interfax" informēja, ka astronauti, kas beiguši moduļa un konteinera hermētisko savienojumu pārbaudi, sāks konteinera apjoma uzpūšanas un spiediena izlīdzināšanas darbus. NASA pārstāvniecība norādīja, ka šim darbam būšot vajadzīgas vairāk nekā piecas stundas. Tiek plānots, ka astronauti kravas konteinerā ieies pulksten 13.45 pēc Latvijas laika.

Otrdien astronauti sāks izkraut konteineru "Leonardo", ar kuru SKS nogādātas ierīces ASV būvētajam zinātniskās laboratorijas modulim. Kopējā "Leonardo" kravas masa sasniedz aptuveni deviņas tonnas.

Pēc izkraušanas "Leonardo" tiks nogādāts atpakaļ uz Zemi, un vēlāk šo moduli paredzēts izmantot turpmāko vairākkārt izmantojamo kosmosa kuģu lidojumos. Lai nodrošinātu kravu regulāru nogādāšanu uz SKS, Itālijā uzbūvēti vēl divi analogi kravas konteineri - "Rafaella" un "Dinatella".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!