Foto: AFP/Scanpix/LETA
Sabiedroto sanāksmē pirmdien 20 valstis ir piedāvājušas jaunas drošības palīdzības paketes Ukrainai, paziņojis ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins.

Tiešsaistes sanāksmē piedalījās gandrīz 40 valstis un organizācijas, kas apvienojušās Ukrainas Aizsardzības kontaktgrupā. Pēc sarunām par palīdzēšanu Ukrainai 20 valstis apsolījušas ieročus, munīciju un cita veida piegādes Ukrainas atbalstam.

Grupas pārstāvji uzklausīja Ukrainas aizsardzības ministra Oleksija Reznikova ziņojumu par trīs mēnešus ilgstošo Krievijas iebrukumu Ukrainā.

Ostins norādīja, ka Reznikova ziņojums un sarunas ar sabiedrotajiem devušas "skaidrāku un vienotu viedokli par Ukrainas prioritārajām vajadzībām un situāciju kaujas laukā".

ASV aizsardzības ministrs uzskaitīja, ka valstu piedāvātā palīdzība Ukrainai ietver artilērijas munīciju, krasta apsardzes sistēmas, tankus un citus bruņu transportlīdzekļus, kā arī Ukrainas karavīru apmācības.

Piemēram, Dānija esot solījusi Ukrainai piegādāt pretkuģu raķešu sistēmas "Harpoon", bet Čehija piedāvājusi uzbrukuma helikopterus, tankus un raķešu sistēmas, sacīja Ostins.

Ostins neatklāja, kāda veida bruņojums būs iekļauts jaunajā ASV 40 miljardu dolāru (38 miljardu eiro) vērtajā piegāžu paketē, lai gan valda spekulācijas, ka ASV Ukrainai piegādās augstas precizitātes tālas darbības raķetes, kuras varētu izmantot pret mērķiem Krievijas teritorijā.

Viņš klāstīja, ka Ukrainas vajadzības pēdējo nedēļu laikā nav daudz mainījušās un arvien vairāk kauju ir atkarīgas no artilērijas apšaudēm.

"Krievijas agresija apdraud noteikumos balstīto starptautisko kārtību," uzsvēra ASV aizsardzības ministrs.

Grupa pirmo reizi pulcējās pirms četrām nedēļām Vācijā, bet nākamā klātienes sanāksme plānota 15.jūnijā NATO ministru sanāksmes laikā Briselē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!