Foto: AFP/Scanpix/LETA

Aizvadītajā nedēļas nogalē, kad ASV svinēja savu Neatkarības dienu, gandrīz katrā ASV štatā notika apšaudes, kurās kopā nogalināti vismaz 220 un ievainoti 570 cilvēki, vēsta medijs "CBS News".

Datu bāze, kurā apkopota informācija par bojāgājušajiem un ievainotajiem saistībā ar apšaudēm liecina, ka laikā no piektdienas līdz pirmdienai visā valstī ir dokumentēti vairāk nekā 500 šaušanas gadījumi. Tikai piecos štatos šajā laika periodā netika ziņots par vienu vai vairākām apšaudēm.

No visiem incidentiem, kas notikuši brīvdienu nedēļas nogalē, vismaz 11 tika klasificēti kā masu apšaudes. Jebkura situācija, kad četri vai vairāk cilvēki, neskaitot šāvēju, tiek nogalināti vai ievainoti ar šāvieniem, tiek uzskatīta par masveida apšaudi.

ASV datubāzē kopš šī gada sākuma ir reģistrētas jau 315 masu apšaudes visā valstī un aptuveni 22 500 nāves gadījumi, ko izraisījusi jebkāda veida vardarbība, izmantojot ieročus.

Vardarbības pieaugums ap 4. jūliju ASV nav retums. 2021. gadā šīs pašas brīvdienu nedēļas nogalē tika nogalināti vairāk nekā 180 cilvēki un 516 apšaudēs tika ievainoti.

Atsevišķas ASV teritorijas apšaudes skāra smagāk nekā citas. Čikāgas piepilsētā gāja bojā vismaz septiņi cilvēki un vairāk nekā 24 tika ievainoti masu apšaudē, kas bija vērsta pret apkaimes 4.jūlija parādi.

Taču šī apšaude nebija vienīgais noziegums, kas saistīts ar ieroču brutālu pielietošanu Čikāgas apkaimē aizvadītajā nedēļas nogalē. Pilsētā līdz neatkarības pasludināšanas svinību dienai, kā arī tieši brīvdienās, tika apstiprināti astoņi nāves gadījumi un 68 ievainotie. Tiek ziņots, ka upuru vecums bija no 17 līdz 90 gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!