Foto: EPA/Scanpix/LETA

ASV Afganistānā sākušas karaspēka izvešanu no divām bruņoto spēku bāzēm, otrdien pavēstīja ASV amatpersonas.

Sākusies karavīru izvešana no bāzēm Helmandas provinces galvaspilsētā Laškargāhā un Herātas provincē, ziņu aģentūrai AFP pavēstīja ASV amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Pat ņemot vērā karavīru skaita samazināšanos, ASV spēki saglabā "visus militāros līdzekļus un pilnvaras, lai sasniegtu mūsu mērķus," pirmdien sacīja ASV bruņoto spēku Afganistānā pārstāvis sakariem ar presi pulkvedis Sonijs Legets, izsakoties par ASV pretterorisma operācijām un atbalstu Afganistānas bruņotajiem spēkiem.

Kopš nedēļās nogales Laškargāhu pametuši "20 līdz 30" ārzemnieku, sacīja Helmandas gubernatora pārstāvis sakariem ar presi Omars Zvaks.

Līdz ar ASV karaspēka izvešanas sākumu talibi pārbauda Pentagona apņēmību aizstāvēt vietējos partnerus. Talibi sarīkojuši vairākus nelielus uzbrukums afgāņu spēkiem, bet ASV reaģējušas vien uz dažiem no šiem uzbrukumiem.

Saskaņā ar ASV un talibu noslēgto vienošanos par kara izbeigšanu Afganistānā amerikāņu karavīri sākuši pamest Afganistānu, vēl pirmdien pirmdien paziņojusi kāda Savienoto Valstu amatpersona, uz kuru atsaucās AFP.

Afganistānu atstāj simtiem ASV karavīru, kuri netiks aizstāti ar citiem, jo Savienotās Valstis sāk īsteno plānu samazināt savu karavīru skaitu Afganistānā no aptuveni 13 000 līdz 8600, pirmdien sacīja amatpersona.

Tikmēr Kabulā pirmdien vēl dziļāka kļuva politiskā krīze, kas var apdraudēt gaidāmās miera sarunas ar talibiem un sarežģīt ASV ieceri izvest savus karavīrus no Afganistānas.

Afganistānas prezidents Ašrafs Gani pirmdien nodeva amata zvērestu otrajam prezidentūras termiņam, un vienlaikus paralēlu inaugurācijas ceremoniju sarīkoja viņa galvenais sāncensis Abdulla Abdulla.

Pēc septembrī notikušajām vēlēšanām par uzvarētāju tika pasludināts Gani, bet Abdulla šos rezultātus apstrīdējis.

ASV jau nosodījušas Abdullas paziņojumu par prezidenta pilnvaru uzņemšanos, un mudināja uz vienotību pirms Afganistānas valdības sarunu sākšanas ar talibiem.

Bija paredzēts, ka sarunas sāksies otrdien, tomēr tās atliktas, jo nav atrisinātas domstarpības par talibu nemiernieku atbrīvošanu no cietumiem.

Nemiernieki cietumnieku atbrīvošanu izvirzījuši kā priekšnosacījumu sarunu sākšanai, tomēr Gani atteicies to darīt.

Sagaidāms, ka Gani otrdien izdos dekrētu šajā jautājumā, kā arī izziņos detaļas par sarunu komandu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!