Foto: AFP/Scanpix/LETA

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo pirmdien, 22. jūnijā, pieprasījis Ķīnai atbrīvot divus Kanādas pilsoņus, kuri apsūdzēti spiegošanā.

"Savienotās Valstis līdz ar Kanādu aicina Pekinu nekavējoties atbrīvot abus vīriešus un noraida šo nepamatoto aizturēšanu izmantošanu, lai izdarītu spiedienu uz Kanādu," paziņoja Pompeo.

Abi kanādieši – bijušais diplomāts Maikls Kovrigs un uzņēmējs Maikls Spavors – Ķīnā tikai aizturēti 2018. gada decembrī drīz pēc tam, kad Kanādā uz ASV ordera pamata bija aizturēta Ķīnas tehnoloģiju lieluzņēmuma "Huawei" finanšu direktore Mena Vaņdžou.

Ķīnas Augstākā tautas prokuratūra 19. jūnijā pavēstīja, ka ir sākusi Kovriga un Spavora kriminālvajāšanu, kas tiek turēti aizdomās par "spiegošanu ārvalstu labā" un "valsts noslēpumu nodošanu".

Ķīnas lēmums attiecībā uz kanādiešiem pieņemts dažas nedēļas pēc tam, kad Kanādas tiesnesis bija nospriedis, ka process par Menas izdošanu ASV tiks turpināts.

Pēc Menas aizturēšanas Kanādas un Ķīnas attiecības ievērojami pasliktinājušās, cietušas arī tirdzniecības saites.

Kopš jaunā koronavīrusa izraisīšanās Ķīna atcēlusi konsulārās vizītes pie aizturētajiem kanādiešiem, aprīlī pavēstīja Kanādas premjerministrs Džastins Trudo.

Pompeo sacīja, ka ASV ir ļoti nobažījušās par kanādiešiem izvirzītajām apsūdzībām un aicināja Ķīnu atļaut konsulārās vizītes, norādot, ka ar kanādiešiem nav bijis iespējams kontaktēties jau sešus mēnešus.

Mena ir "Huawei" dibinātāja Žeņa Dženfei meita, un viņa Kanādā tika aizturēta Vankūveras lidostas tranzītzonā 2018. gada 1. decembrī pēc ASV varas iestāžu lūguma. Savienotās Valstis pieprasa Menas izdošanu, jo viņai ASV izvirzītas apsūdzības par ASV Irānai noteikto sankciju pārkāpšanu.

Žeņs Dženfei ir izteicis pieņēmumu, ka šī lieta ir daļa no ASV sazvērestības "Huawei" sagraušanai, jo ASV uzskata šo uzņēmumu par drošības risku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!