ASV aicinājusi Ziemeļatlantijas alianses sabiedrotos palielināt karavīru skaitu Afganistānā, lai cīnītos pret talibu nemierniekiem, ceturtdien vēsta BBC.

Ar šādu aicinājumu nācis klajā ASV aizsardzības ministrs Roberts Geitss pirms gaidāmā NATO samita Polijā.

Pēc viņa vārdiem, ASV administrācija ir gatava uz papildu saistībām Afganistānā, bet sagaida lielāku sniegumu arī no koalīcijas valstīm.

Šādi paziņojumi izskan pēc tam, kad jaunais ASV prezidents Baraks Obama pieņēmis lēmumu par papildu 17 000 ASV karavīru nosūtīšanu uz šo valsti.

Kā norādīja Geitss, Vašingtona īpaši sagaida, ka koalīcijas valstis nosūtīs vairāk karavīru pirms gaidāmajām Afganistānas prezidenta vēlēšanām šī gada augustā, piebilstot, ka "līdz šim atbilde bijusi neapmierinoša".

Tiek uzskatīts, ka spiedienu uz sabiedrotajiem mēģinās izdarīt arī Lielbritānija, kurai ir otrs lielākais kontingents Afganistānā pēc ASV.

Afganistānā dien 8000 britu karavīru. ASV karaspēks valstī līdz ar papildu 17 000 karavīriem sasniegs jau vairāk nekā 50 000 cilvēku.

Pašlaik koalīcijas spēku ietvaros Afganistānā atrodas 14 000 amerikāņu karavīru, vēl 19 000 karavīru valstī dien tiešā ASV pavēlniecībā.

ASV prognozē, kas šis gads koalīcijas spēkiem Afganistānā būs diezgan smags.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!